''Roško kulturno ljeto 2023.'' u Roškom Polju - Međunarodna smotra folklora, 6. kolovoza 2023.

U sklopu manifestacije ”Roško kulturno ljeto 2023.” u Roškom Polju kod Tomislavgrada u nedjelju, 6. kolovoza, održana je 15. Međunarodna smotra folklora.

Na samom početku prisutne je u ime organizatora Hrvatskog kulturno- umjetničkog društva ”Fra Jozo Križić” iz Roškog Polja pozdravila Iva Krajina, koja je ujedno bila i moderator programa, s posebnim osvrtom na sve one koji su uložili mnogo truda kako bi svojim nastupima prikazali raskoš tradicijske baštine svoga mjesta te time obogatili ovogodišnju smotru.

Nakon uvodnog dijela na bini su se izmjenjivali pjesma i ples društava koja su, svako na svoj način, predstavila kraj iz kojeg dolaze, a posjetitelji su uživali u raskošnim narodnim nošnjama te velikim pljeskom ispratili svaki nastup.

U programu su nastupili: HKUD ”Fra Jozo Križić” Roško Polje, HKUD ”fra Petar Bakula” Posušje, HKUD ”Sv. Ante – Cim” Mostar, KPD ”Matija Gubec” Bakovići Fojnica, Hrvatska Duvanjska baština Tomislavgrad, Dramska sekcija KUD-a ”Napredak” Knin, ŽVS HKUD ”Didak” Gradnići, HKUD ”Vrila” Široki Brijeg i KUD ”Sveti Juraj” Osojnik (RH).

Nakon nastupa kulturno-umjetničkih društava, u završnom dijelu programa prisutne je zabavio glazbeni sastav ”Sitan vez”.

Ova kulturno-sportska manifestacija, ”Roško kulturno ljeto 2023.”, započela je 5. kolovoza  9. Memorijalnim malonogometnim turnirom u spomen na njihovog tragično preminulog župnika fra Marka Jukića; a završava 13. kolovoza Danom tradicijskih sportova (bućanje, bacanje kamena s ramena, potezanje konopa, skok u dalj i potezanje klipa).

Naše Društvo se prisutnima u nedjelju u Roškom Polju predstavilo narodnim nošnjama i plesovima iz Posavine, koreografijom ”Kreni kolo” u izvedbi Pripremnog ansambla.

Dragim domaćinima se iskreno zahvaljujemo na pozivu i gostoprimstvu. Uistinu, bila nam je iznimna čast i zadovoljstvo ponovno doći u Roško Polje i biti dijelom ove manifestacije.

U nastavku donosimo fotografije…

 

Foto: Budimir Bošnjak

/Misija FRAMOST/