Meteorski roj Perzeida, poznatijih kao ”suze svetog Lovre”, ove će godine maksimum aktivnosti imati u noći sa subote na nedjelju, 12. na 13. kolovoza.

Uvjeti za promatranje meteora popularno zvanih ”suze sv. Lovre” ove su godine izvanredni obzirom da Mjesec svojom svjetlošću skoro uopće neće ometati vidljivost ove nebeske pojave, a i vremenska prognoza za vikend je dobra, javljaju iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Ove godine, po prognozama, maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi će se dogoditi u noći s 12. na 13. kolovoza.  Mjesec u toj noći izlazi oko 02:30 i osvijetljen je manje od 10% obzirom da ide prema mlađaku.

“Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti fantastični. Najbolje vrijeme za opažanje će biti od ponoći do zore kada nam zviježđe Perzej bude visoko na nebu. Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu”, poručuju iz HAS-a.

Za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi, …).

Meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima. Potrebno se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu. Ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) tamo ćete opaziti najmanje meteora.

Izraz “suze sv. Lovre” koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto – 10. kolovoza, kada Crkva slavi blagdan svetog Lovre, opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, krijesnice i feralići…

 

Izvori: /hercegovina.info/, /brotnjo.info/

/Misija FRAMOST/