''Mladi ljudi su prikladniji kao izumitelji nego kao suci; bolji su za izvedbu nego za savjetovanje i pogodniji su za nove projekte nego za ustaljenje poslove'' Francis Bacon

12. kolovoza, kako u Europi tako i u cijelom svijetu, obilježava se kao Međunarodni dan mladih kojemu je za cilj podići svijest građana i vlada država o značenju mladih i njihovoj ulozi u društvu.

Odluka o obilježavanju Međunarodnog dana mladih donesena je 1999. godine. Dana 17. prosinca Generalna skupština Ujedinjenih naroda u svojoj rezoluciji prihvatila je preporuku Svjetske konferencije za mlade da će 12. kolovoza biti proglašen Međunarodnim danom mladih. Od 2000. godine do danas taj se dan kontinuirano obilježava, i to svake godine s drugom temom.

Svrha obilježavanja ovog dana je usmjeriti pozornost na mlade koji se suočavaju s raznim problemima, kao što su: velika stopa nezaposlenosti, iseljavanje, slaba uključenost mladih u politički život zajednice, nedostatak prostora za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, nemogućnost osamostaljivanja, itd.

Treba imati na umu da je kategorija mladih primarno definirana kao segment populacije od 15 do 30 godina. Po statističkim istraživanjima u Hrvatskoj udio mladih u sveukupnoj populaciji iznosi manje od 20 posto. Međunarodni dan mladih je ujedno dan kada se slave postignuća mladih u svijetu te se ohrabruje njihovo sudjelovanje u društvu.

O važnosti mladih u društvu govore i poznate izreke kako ”na mladima svijet ostaje” i da su mladi ”motor” – pokretačka snaga društva koja je izrodila brojene promjene i revolucije.

Međunarodni dan mladih, koji se obilježava na današnji dan, razlikujemo od Svjetskog dana mladih – vjerskog događaja koji se ove godine održao u Lisabonu u Portugalu, od 1. do 6. kolovoza 2023.

 

Izvori: /narod.hr/, /hr.wikipedia.org/, /najboljicitati.com/

/Misija FRAMOST/