Crkva 20. kolovoza liturgijski časti sv. Bernarda – reformatora cistercita, velikog štovatelja Djevice Marije i glasovitog mariologa; redovnika kojeg je ljubav prema dušama poticala na akciju i sveca koji je svojim žarom, duhovnošću, kontemplacijom i društvenim angažmanom značajno obilježio svoje vrijeme, koje se zbog toga nerijetko naziva i Bernardova epoha.

Sveti Bernard rođen je oko godine 1090. u Fontaines-les-Dijonu, kao sin burgundskog plemstva. Prvi Bernardov životopisac opisuje ga kao veoma osjetljiva i povučena dječaka koji je sklon sabranosti što dušu raspolaže za kontemplaciju. Nakon majčine smrti Bernard se jedno vrijeme osjećao kao izgubljen, bio izložen i kušnjama protiv čistoće. Kroz tu je kušnju dozrio pa se godine 1111. povukao u Chatillon, a za njim su brzo pošla sva braća i neki rođaci.

U travnju 1112. s još tridesetoricom mladića koje bijaše pridobio, među njima su bila i njegova četiri brata, stupio je u reformirani samostan Citeaux. Latinski se taj samostan zove Cistercium, a otud i ime redovnika: cisterciti. Taj samostan bijaše kolijevka cistercitskog reda, a Bernard će ostati njegov najveći sin. Svojim će se sinovima kao redovnik pridružiti i otac im Tescelin.

Bernard se odmah na početku redovničkoga života odlikovao tolikom krjepošću i strogošću života da je već nakon tri godine bio izabran za opata jedne nove zajednice na području grofa iz Troyesa. Novoga je mladoga opata vjerojatno zaredio za svećenika i uveo u opatsku službu biskup iz Chalonsa na Marni, glasoviti filozof i teolog onog vremena Vilim de Champeaux; s njim će Bernard uvijek ostati u prijateljskim vezama. Bilo je to godine 1115. kad Bernard nije navršio još ni 25 godina života.

Prve godine opatskoga života posvetio je raznim pitanjima redovničkoga života: oduševljavanju, organizaciji i izgradnji zajednice kojoj je kao opat stajao na čelu. Učinio je to tako uspješno da će samostan u Clairvauxu sa svojih 67 redovnika postati uzor redovničke stege, veoma privlačno mjesto za duše što su težile za savršenstvom. Bernard će do svoje smrti osnovati 68 podružnih samostana.

Kad je u Crkvi godine 1130. izborom dvojice papa Inocenta II. i Anakleta II. došlo do raskola, Bernard kao vatreni pristaša Inocenta II. odmah stupa u akciju, nastojeći za njega pridobiti Luja VI., francuskoga kralja, i Henrika I., engleskoga kralja. U akciji za zakonitoga papu Bernard putuje po Francuskoj, Engleskoj, Njemačkoj i Italiji. Ta je akcija bila veoma uspješna. Bernard je za Inocenta II. uspio pridobiti još Pisu, Genovu, Milano te napokon pokušava pridobiti i sicilijanskoga kralja Rogera II., koji je bio vatreni pristaša Anakleta II.

Bernardov je utjecaj u crkvenom životu postao još veći kad je godine 1145. izabran za papu njegov učenik iz Clairvauxa, uzevši ime Eugen III. Bernard je izravnim radom mnogo pomogao papi Eugenu III. Papa mu je godine 1146. službeno povjerio propovijedanje II. križarske vojne. Bernard se dao na posao te u Francuskoj naišao na silan odjek. Slično je bilo i u Njemačkoj, gdje je kralj Konrad III. stavio na se križarski znak, a taj je označavao spremnost poći na vojnu. Bernard je doživio pravi trijumf. No, kako je zbog nesloge plemstva vojna doživjela poraz, Bernard je doživio trnovu krunu. Pri tom je rekao: ”Dobro je tako jer sam dobio slavu druga Kristove pregorke muke.” Bio je veoma ojađen, pa je savjetovao Eugenu III. organiziranje nove vojne. No, naum se toga pothvata nije razvio. Bernard je sam sebe nazivao ”utvarom stoljeća” jer je bio redovnik koji se stalno bavio vanjskim crkvenim i političkim poslovima. Poput sv. Pavla, i Bernarda je ljubav prema dušama poticala na akciju i u svjetovnim događajima i zbivanjima.

Umro je shrvan pokorom, naporima i bolešću 20. kolovoza 1153. u opatiji Clairvaux. Kako bijaše veliki pobožnik Blažene Djevice Marije te širitelj Njezine slave, pokopan je pod Njezinim oltarom u opatijskoj crkvi.

Kao prvog cistercita 1174. svetim ga je proglasio papa Aleksandar III., dok ga je 1830. papa Pio VIII. proglasio crkvenim naučiteljem.

Svome je vremenu udario tako snažan pečat da se ono u povijesti naziva ‘Bernardova epoha’. On je živ dokaz da strogo asketski i kontemplativni život ne otupljuje čovjeka, već ga čini neizrecivo plodnim; on je pobjegao iz svijeta u samostan da bi onda odatle kao nitko drugi oblikovao svijet. Osim što se štuje kao zaštitnik cistercita, časte ga i kao zaštitnika pčela i pčelara, svjećara i voskara. Danas u svijetu djeluje oko 2 800 cistercita, a 30-ak godina su djelovali i u Hrvatskoj do 2010.

Molitva sv. Bernarda Blaženoj Djevici Mariji

Spomeni se, o predobrostiva Djevice Marijo, kako se nije nikada čulo da si ikoga zapustila

koji se k tebi u zaštitu utekao, tvoju pomoć zatražio i tvoj zagovor zaprosio.

Ovim pouzdanjem obodren, utječem se i ja k tebi, Djevice djevica.

K tebi, Majko, dolazim, pred tobom eto stojim ja grešnik i uzdišem.

Nemoj, Majko Riječi Božje, prezreti mojih riječi, nego ih milostivo poslušaj i usliši.

Amen.

Svima koji nose ime Bernard, Bernardica,… čestitamo imendan!

 

Izvori: /nedjelja.ba/, /laudato.hr/, /zupajastrebarsko.hr/

Vezano: 20. kolovoza – Sveti Bernard – Framost

/Misija FRAMOST/