Seminar folklora Hrvata u BiH, Kupres 2023.

U organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH, a pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta, na lokaciji Ski Kraljice na Kupresu održan je deveti seminar folklora Hrvata u BiH. Seminar u trajanju od 4 dana započeo je u četvrtak 17. kolovoza.

Kao i prethodnih godina, polaznici su uz ples mogli odabrati i druge radionice učenja tradicijskih pjesama, s posebnih naglaskom na učenje gange; te tambura i tradicijskih glazbala – diple, lijerica, dvojnice, gusle, šargija, gajde, dude, samica, dangubica,…

Plesna predavanja seminara odvijala su se pod vodstvom istraživača i prezentatora s terena, a ostale oblike teoretskih i praktičnih predavanja vodili su ugledni profesori, etnomuzikolozi, etnokoreolozi, etnolozi koji su svoja znanja i vještine vezane za tradicijsku materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu na poseban način prenosili polaznicima seminara.

Jučer, posljednjeg dana seminara, kao završni dio ovog projekta, održana je priredba na kojoj se moglo pogledati što su sve kulturno- umjetnička društva, odnosno polaznici ovog seminara naučili.

Na ovogodišnjem seminaru folklora Hrvata u BiH na Kupresu sudjelovali su i članovi HKUD ”Sveti Ante – Cim”. Naši predstavnici bili su: Jelena Šimunović, Katarina Tomić, Julijana Kukić i Danka Balić, kao dio ženske pjevačke skupine; te Joško Zelenika koji je sudjelovao na plesnom dijelu seminara.

Organizatorima srdačno zahvaljujemo na pozivu i iskreno čestitamo na uspješno priređenom seminaru. Nadamo se ponovnim i skorim susretima te nastavku prijateljstva i suradnje.

Polaznici seminara folklora Hrvata u BiH – Kupres 2023. , članovi HKUD ”Sv. Ante – Cim”

 

/Misija FRAMOST/