Kako se i običava tradicionalno svake godine, prve nadjelje nakon blagdana Velike Gospe, jučer, 20. kolovoza, služena je sveta misa u najstarijem marijanskom svetištu u Zapadnoj Hercegovini – na Orovniku, župa Mostarski Gradac.

Nakon pozdrava i uvodnih riječi fra Mile Vlašića uslijedio je kratki ophod s Gospinim kipom i molitvom litanija. Sveto misno slavlje, kojem je nazočio veliki broj vjernika iz širokobriješkog i mostarskog kraja, predvodio je fra Radovan Ćorić, franjevac koji je dugi niz godina proveo u službi po zemljama Europe gdje je bilo iseljenih Hrvata.

Po završetku svete mise i blagoslova djece, uslijedilo je druženje uz okrjepu koju su domaćini pripremili za sve hodočasnike.

Orovnik se spominje u Rimskim spisima iz davne 1671. godine. Prema narodnoj predaji tu se Gospa ukazala jednoj sirotoj ženi koja je skapavala od žeđi i koja je zavapila: ”Gospe moja da mi je malo vode?”   Čula je odgovor: ”Razgrni pijesak i naći ćeš vodu.”  Kada je to učinila voda je potekla i teče do današnjeg dana. Tako je i nastalo svetište na kojem je izgrađena kapelica i postavljen natpis: ”Putniče, zaustavi se i pozdravi Gospu”.

Vrelo je uredio Higijenski zavod iz Splita 1931. godine koje krasi pet cijevi ili ”rore” kako ih nazivaju ovdašnji žitelji.

Tu se na blagdan Velike Gospe slavila sveta misa sve do izgradnje crkve na Širokom Brijegu 1905. godine, gdje je svetište kasnije i premješteno. Od tada se tradicionalno svake godine sveta misa na Orovniku slavi prve nedjelje iza blagdana Velike Gospe.

Dio od svete mise i jučerašnjeg slavlja na Orovniku donosimo u video i foto materijalima.

VIDEO/ Propovijed fra Radovana Ćorića : https://www.youtube.com/watch?v=Aa9oqPSU2HA

Video i foto: Ante Boras

/Misija FRAMOST/