Jedan od zaštitnih znakova Hercegovine, uz vinovu lozu, je smokva.

Krševito i kamenito područje idealno je za razvoj ovog čudesnog voća. Ujedno je i jedno od najstarijih kultiviranih voćaka te, ukoliko niste znali, pripada porodici dudova (Moraceae).

Berba plodova provodi se sve od lipnja do listopada, a njene ljekovitosti i blagodati su brojne, pa ćemo pokušati navesti barem neke od njih.

Među glavnim razlozima zbog kojeg bi ju trebali konzumirati što više je taj što sadrži vrlo nizak sadržaj masnoća i veći sadržaj vlakana nego bilo koje drugo voće, a osim toga:

  • Sprječava hipertenziju i bolesti srca
  • Jača kosti
  • Liječi anemiju
  • Poboljšava reproduktivno zdravlje
  • Pozitivno djeluje na koncentraciju i pamćenje
  • Snižava kolesterol
  • Obiluje antioksidansima, magnezijem, kalijem, kalcijem i željezom

Koristi se i u narodnoj medicini, prema kojoj učinkovito rješava problem kurjih očiju, bradavice, te ublažava otekline i žuljeve, a posebno se preporučuje protiv zatvora.

U Hercegovini su posebno poznate dvije sorte, a to su Petrovača i Tenica.

Petrovača dozrijeva krajem lipnja. Radi se o smokvi dvorotki, koja prvi rod donosi koncem lipnja, dok se drugi rod može očekivati tijekom mjeseca kolovoza.

Tenica naša je najkvalitetnija sorta smokve. Radi se o tipičnoj jednorotki, koja u našim južnim krajevima dospijeva za berbu već s prvim danima mjeseca kolovoza.

Zbog svojih nutritivnih vrijednosti, smokva predstavlja idealan međuobrok, ali prema našim starima, nema boljeg i hranjivijeg obroka od nekoliko smokava s domaćim kruhom. I ne treba nas čuditi kako su oduvijek bili puni energije, jer sirove smokve sadrže i do 80% vode i imaju najveći sadržaj prirodnih šećera, što ih čini idealnim izvorom energije.

Posebno se čuva i tradicionalni način sušenja smokava, no treba paziti da plodovi budu zreli, budući da tada sadržavaju najviše šećera. Mogu se sušiti “po starinski” na suncu, što traje otprilike tjedan dana, ili u sušionicama.

Osim toga, ova kraljica voća, kako ju još nazivaju, može se koristiti na razne načine. Savršeno se slaže u sklopu kolača, kompota, pekmeza, ali i sa slanim jelima uz pršut ili kozji sir.

Stoga, u ovom periodu ispred nas, uživajte u jednostavnoj raskošnosti hercegovačkih plodova i obavezno isprobajte kombinaciju s domaćim kruhom koja će vas vratiti u prošlost i neka lijepa vremena.

Izvor: /jabuka.tv/

/Misija FRAMOST/