Mladost svetog Augustina je bila krajnje raskalašena i duhovnošću potpuno prazna, ali nakon što je njegova majka sv. Monika dugi niz godina usrdno i neumorno molila za obraćenje svoga sina, potpuno promijenio život i sve svoje znanje i sve svoje snage usmjerio na proslavu Boga. Jedan od najvećih svetaca u povijesti Crkve, sveti Augustin kojeg slavimo danas, 28. kolovoza, bio je duboko svjestan da bez Božje pomoći i Duha Svetoga ne može ništa učiniti.

Njegov otac bio je mali posjednik, ali imanje je zbog velikih poreza donosilo sve manje prihoda. Zato će Augustin moći na škole samo uz obilnu pomoć jednog svog zaštitnika. Dok je njegov otac, Patricije, bio poganin, majka mu je Monika bila gorljiva kršćanka, prava vjernica.

Prve razrede škole završio je u rodnoj Tagasti. Nakon toga je pošao u Madauru gdje se pripremio za zvanje govornika. Nastavio je školovanje u Kartagi, gdje je iz nezakonite veze imao je sina Adeodata.

U dobi od 19 godina započeo je istraživati perzijski nauk – maniheizam. Manihejci su sve događaje u svijetu tumačili kao borbu između dviju vječitih sila: svjetla i tame, duha i materije. Augustin je ispočetka bio oduševljen manihejac, no bio je i odviše inteligentan da ne bi uočio što je u maniheizmu slabo i jadno.

Godine 383. preselio se iz Kartage u Rim, a godinu potom u Milano, gdje se ponovo susreo s kršćanstvom. U svojoj autobiografiji opisuje kako je jednog dana, dok je sjedio u vrtu, začuo dječji glas: „Uzmi čitaj!“, te je odsutan duhom uzeo Poslanicu Sv. Pavla apostola Rimljanima i pročitao sljedeće: „…zaodjenite se Gospodinom Isusom Kristom i u brizi za tijelo ne pogodujte požudama.“

Pročitavši to, sav potresen odlazi do biskupa Ambrozija te posjećuje njegove propovijedi. Godine 387. odlučio se krstiti. Naredne godine vraća se u Sjevernu Afriku i 391. zaređen je za svećenika, dok je 395. izabran za hiponskog biskupa. Tamo ostaje do smrti 430.

Kroz cijelo svoje učenje Augustin je naglašavao potrebu preobraćenja kao temeljnu poruku Evanđelja. Postao je glasovit po svojoj jasnoći i nauku. Pisari su bilježili njegove govore, koji su kasnije prepisivani i dijeljeni drugim biskupima. U Augustinovoj filozofiji Bog ima središnje mjesto, i On je uzrok i svrha svega, svemoguć je, premudar i predobar. Sve dobro potječe od Boga, a zlo je samo nedostatak dobra.

Bio je duboko svjestan da bez Božje pomoći i Duha Svetoga ne može ništa učiniti i zato je sveti Augustin vapio svetom Ognju svaki dan…

Molitva Duhu Svetom svetog Augustina

O Božanska ljubavi, sveta zajednico svemogućega Oca i preblaženoga Sina, svemoguća pomoći, Duše Sveti, predobri Tješitelju žalosnih! Izlij se svojom jakom silom u dno moga srca, prebivaj u njemu i razveseli sve tamne kutove te zapuštene kuće trakom svoga svijetla; pohodi me i obilnom rosom svojih milosti, oplodi tvrdu zemlju moje duše koja odavno potpuno suha gine i vene.

Rani strijelom svoje ljubavi moju nutrinu, užeži i pronikni spasonosnim plamenom moj duh, rasvijetli me ognjem svete revnosti i sažeži sve što je nečisto, a što se tako čvrsto drži moje duše i tijela! Napoji me rijekom svojih slasti, da više ne pođem za otrovnom slašću ovoga svijeta. Sudi mi Gospodine, i odvoji me od naroda nesvetoga, uči me vršiti tvoju volju, jer Ti si Bog moj!

Vjerujem da Ti svakoga u kome stanuješ, činiš hramom Oca i Sina. Blago onome, tko Te za gosta primi, jer će se po Tebi u njemu nastaniti Otac i Sin.

Dođi, predobri Tješitelju žalosne duše, Zaštitniče i Pomoćniče u sreći i nesreći! Dođi, štite slabih, pomoćniče palih! Dođi, učitelju poniznih, uništitelju oholih, dođi preljubezni Oče sirotih, okrepitelju bolesnih, zvijezdo morska onih koji plove na moru, luko spasa, jedini ukrase svih živih i jedini spase umirućih!

Dođi Duše Sveti, smiluj mi se i promijeni me po svojoj volji. Udostoj se k meni doći, da Ti moja poniznost prema tvojoj veličini, moja slaboća prema tvojoj jakosti, prema punini tvoga milosrđa omili. Po Isusu Kristu, mojemu Spasitelju, koji s Ocem, u jedinstvu s Tobom živi i kraljuje u sve vijeke vjekova. Amen.

Pomolimo se…

Obnovi, Gospodine, u svojoj Crkvi duh kojim si prožeo svetog biskupa Augustina. Njime i nas ispuni da žeđamo za tobom, vrelom prave mudrosti, i tražimo tebe, počelo višnje ljubavi. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, sinu Tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova.

 Sveti Augustine, MOLI ZA NAS!!

Svima koji nose ime Augustin, Augusta, Tin, Tina,… čestitamo imendan.

 

Izvori: /nedjelja.ba/, /narod.hr/, /bitno.net/

Vezano: http://www.framost.com/2023/08/28/28-kolovoza-sveti-augustin-biskup-i-crkveni-naucitelj/

/Misija FRAMOST/