Marinko Jurić, voditelj HKUD “Sv. Ante-Cim” i Mihaela Rajič, voditeljica Običnog radija

Marinko Jurić, voditelj našeg HKUD ”Sv. Ante – Cim” bio je gost današnje emisije ”Vijesti plus uživo” Običnog radija, voditeljice Mihaele Rajič. U nastavku donosimo članak s dijelom razgovora objavljenog na službenoj stranici Običnog radija.

HKUD „Sv. Ante – Cim“ je jedan od najaktivnijih folklornih ansambala u Bosni i Hercegovini. Počeli su upisi u društvo, pa ako volite plesati, pjevati, družiti se i putovati, javite se na njihove Facebook Instagram stranice ili na broj 063/351-980.

Marinko Jurić, voditelj HKUD Sv. Ante-Cim bio je gostom “Vijesti plus uživo” Običnog radija.

Kako folklor izdići iznad nogometa, rukometa, atletike, odbojke ili drugih sportova koji su popularniji u društvu. Znanstveno je dokazano da je bavljenje folklorom aktivnosti doprinosi socijalizaciji djeteta. Kroz folklor djeca se oslobađaju straha od javnog nastupa, što je najbitnije od svega. U današnjem vremenu mladi i djeca većinu vremena provode na mobitelu ili računalu, u nekom svom virtualnom svijetu. Djeca se manje druže, tako da bavljenje ovakvom plemenitom aktivnosti doprinosi socijalizaciji djeteta. Folklor uistinu jača i tijelo i duh. Fizičke dobrobiti ne možemo pobrojati. Vjerovali ili ne jedna folklorna koreografija traje 7 minuta i kroz nju se potroši nekih 150 kalorija.“, kazao je Marinko Jurić.

HKUD ”Sv. Ante – Cim”

Folklorne skupine su podijeljene po uzrastima i mogu se javiti svi uključujući i one koji žele rekreativno plesati. Probe se odvijaju u dvorani ispod crkve svetog Franje u Ilićima.

Kroz godinu HKUD Sv. Ante-Cim ne miruje tijekom cijele godine. Osim nastupa koje mi organiziramo tu su i nastupi kod naših prijatelja. Što se tiče naših aktivnosti “Gradu s ljubavlju” je najbolji i najpopularniji događaj u našem gradu što se tiče folklora. To je tradicionalni Božićni folklorni koncert koji bude u drugom tjednu prosinca. Zatim tu je proslava Sv. Ante koja bude u šestom mjesecu, te Revija tradicijskog ruha “Od mora do Save”, koja je u četiri godine napravila veliki uspjeh. To su tri najaktivnija naša događaja. Između tih događaja su vrlo česti, putovanja, smotre, nastupi. Vrijeme Korizme je jedino kada nema nastupa ali se iskoristi za pripremu ostalih nastupa.“, istaknuo je Marinko Jurić.

HKUD „Sv. Ante – Cim“ je jedan od najaktivnijih folklornih ansambala u Bosni i Hercegovini. Počeli su upisi u društvo, pa ako volite plesati, pjevati, družiti se i putovati, javite se na njihove Facebook i Instagram stranice ili na broj 063/351-980. Marinko Jurić, voditelj HKUD Sv. Ante-Cim bio je gostom “Vijesti plus uživo” Običnog radija.

….

Izvor: /obican.info/

/Misija FRAMOST/