U organizaciji Hrvatske glazbe Mostar večeras je na platou ispred Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosače, s početkom u 20:00 sati, održan koncert “Večer sjećanja na Tomislava Ivčića”.

“Tamo gdje sam rođen”, ”Kalelarga”, ”Najljepša si”, ”Gdje si sad moj anđele”…samo su neke od pjesama koje su se mogle čuti večeras. Nastupilo je više od 40 pjevača i svirača, koji su maestralnim izvedbama bezvremenskih hitova ovog velikog pjevača i kantautora mostarskoj publici uistinu priredili večer za pamćenje.

Rođen u Zadru 1953. godine, Tomislav Ivčić je već 70-ih godina prošloga stoljeća postao jedan od najpopularnijih pjevača i skladatelja u Hrvatskoj, ali i na cijelom prostoru tadašnje Jugoslavije.

Već u ranoj mladosti bio je jedan od najpoznatijih hrvatskih kantautora s bogatim glazbenim opusom. Stigao je u Zagreb kao srednjoškolac, gdje je upoznao buduću suprugu Slavicu, s kojom se vjenčao 1979. godine i u braku dobio troje djece.

U karijeri je napisao više od 200 pjesama i izdao 23 albuma prodana u više od 2 i pol milijuna primjeraka. Njegove pjesme bile su spoj popa i tradicionalnog dalmatinskog izričaja. Najpopularnija je ”Večeras je naša fešta” – pjesma koja je od objave 1986. postala neslužbena himna cijele Dalmacije, i dan-danas nezaobilazna je na veseljima, a zbog ”Kalelarge” mnogi su odlučili posjetiti Zadar. Kao veliki domoljub za vrijeme rata Ivčić je napisao pjesmu ”Stop the War in Croatia”, koja je bila veliki hit i u Australiji.

Sjajna karijera tragično je prekinuta 4. ožujka 1993. godine u prometnoj nezgodi.

Iako je prošlo 30 godina od tragične smrti legendarnog Tomislava Ivčića – njegove pjesme i danas žive i pjevaju ih sve generacije. Dokaz tomu je i Mostar večeras. Donosimo fotografije…

Foto: Ante Boras

/Misija FRAMOST/