Širokolisni trputac je ljekovita biljka od koje se prave razni balzami, ulja, tinkture, sirupi i čajevi, a mlado lišće se može dodavati juhama, salatama ili kuhati.

Mota nam se svuda oko nogu i rado bismo ga uklonili iz travnjaka, a nismo ni slutili kakva ljekovita svojstva ima. Skoro da liječi sve od glave do pete.

Širokolisni trputac, Plantago major, sakupljali su Drevni narodi i poznavali mu ljekovita svojstva već 3.000 godina.

Postoji više od 200 vrsta. Kod nas je najviše prisutna ona sa plosnatim i širokim listovima zašiljenim na vrhu. Široko je rasprostranjena pa je nalazimo na raznim mjestima: livadama, pašnjacima, šumama, naseljima, dvorištu pa čak i po puteljcima.

List trputca sadrži: tanin, pektin, limunsku kiselinu, fitoncide protiv bakterija, te vitamin C u velikim količinama, pa zahvaljujući tome ima antioksidativna, analgetička, protuupalna i antibiotička svojstva što ga čini veoma ljekovitom biljkom. Najviše se koristio list kao lijek pri zarastanju rana. Pomaže pri oslobađanju boli te štiti od infekcija i karcinoma.

Također, široku primjenu je našao pri liječenju kašlja, ublažava ga i olakšava iskašljavanje sluzi, ali je djelotvoran i kod drugih bolesti dišnih organa – astme, upale pluća, tuberkuloze i drugih.

Neki znanstvenici smatraju da ova biljka smanjuje želju za nikotinom iz tog razloga je sve češće čini sastojak sredstava za odvikavanje od pušenja ili se, u tu svrhu, jednostavno može žvakati njen list ili piti čaj.

Svježe iscijeđen sok od trputca preporučuje se za čišćenje krvi, pomaže kod svih vrsta čireva. Djeluje protuupalno na kožu, pomaže pri zarastanju rana te je svoju primjenu našao i za liječenje hemoroida. Osim na dišne  dobro djeluje i na organe za probavu. Poznata je njena uloga pri liječenju učestalog mokrenja.

Pripravci od trputca

Od ove ljekovite biljke se prave razni balzami, ulja, tinkture, sirupi i čajevi, a mlado lišće se može dodavati juhama, salatama ili kuhati.

Ulje se pravi tako što se u čistu teglu isjecka list i prelije maslinovim uljem tako da potpuno prekrije lišće. Tako isjeckano čuva se na tamnom mjestu dva tjedna nakon čega se procijedi. Može se koristiti samo ili kao osnova za druge preparate.

Šalica svježe ili pola šalice suhog trputca prelije se s 200 ml kipuće vode pokrije i pusti da kuha 15-ak minuta. Tim se mogu prskati otvorene rane ili čirevi na životinjama.

Tinktura se priprema isto kao i ulje s tim što se umjesto maslinovog ulja dodaje votka. Preporuka je tinkturu koristi 15 do 20 kapi tri puta dnevno.

Eliksir se priprema na taj način što samljevene listove i sok koji je iscurio pomiješamo s 1 kg meda  i 50 g usitnjene smole propolisa izmiješa se i ostavi da odstoji tri dana povremeno miješajući. Nakon toga može se uzimati tri puta na dan po jedna žličica 10-ak minuta prije obroka.

Izvor: /Agroklub.com/

/Misija FRAMOST/