Tri godine proletješe, a njegovo djelo sve je veće. Iako netko besramno, nakon što je fra Bernard Marić završio u bolnici te godine, na puno grublji način od ovog koji smo prenijeli, reče: “Kad fra Bernard umre, umrijet će i Grude”, to se nije dogodilo.

Niti je umro fra Bernard, niti Grude umriješe, na onaj način kako bi neki htjeli, a i istina nekako pronalazi put u svijet, premda je ubijaju sa svih strana, ubijaju je čak i oni koji svako jutro s oltara zazivaju Gospodina, a u srcu oko kojeg se zmija savila, njeguju laž i na temelju nje žele provesti sulude ideje iz jednog vremena ovjenčanog mržnjom i razaranjem hrvatskog bića.

Fra Bernard Marić, taj nesalomljivi štit Gruda i rodnih gruda diljem Hercegovine, živi u srcima. Na njegovom grobu svakodnevno su zapaljene svijeće. Vjernici mole, zavjetuju… “Bože blagoslovi Hercegovu zemlju po molitvi Bogu i Hercegovini vjernih, a za Nebo rođenih svećenika, fra Bernarda Marića i drugih mučenika”, glasi jedna od molitvi.

Fra Bernard, ta gromada koja reče moćnicima onog vremena, – od danas je cijela Hercegovina za mene jedna velika župa… mogu biti poslušan vama moćnicima, ali kada bih vama bio poslušan i pristao na vašu laž i prevaru, onda ne bih bio poslušan Bogu, a Njega ni pod koju cijenu ne želim iznevjeriti.

– Istina, hijerarhija je unutarnji zakon ovog svijeta. Reci ptici da nije ptica. Ona odleti. Hoću kazati da zakone stvaraju ljudi, pa se zakoni mijenjaju da bi bili usklađeni sa životom. A zar demokracija nije ljudska vrijednost u 21. stoljeću? Zar ne treba u pravljenju zakona pitati ljude, obične pučane i svećenike? Nego nekima ta hijerarhija služi da stvaraju neprirodne zakone koji ponižavaju ljude. Nažalost, u našem vremenu stvaraju zakone koji će legalizirati nasilje. Zar Isus nije razapet po zakonu? Po zakonu su formirani koncentracijski logori i ubijeni milijuni ljudi. Ispada da su zakonito smaknuti i hercegovački franjevci nakon Drugog svjetskog rata…

Danas, kada moćnici ovog svijeta Gospodara Neba i Zemlje žele potpuno gurnuti u drugi plan, samo da im deseci godina mizernog života prođu u hedonizmu, fra Bernardove riječi odjekuju, poručuju, ohrabruju…

Pišu: /Grude.com/

 

/Misija FRAMOST/