Jutros u 8:49 sati službeno je započela jesen. Dugi sunčani ljetni dani bliže se kraju, a noći postupno postaju sve duže. No, što točno znači početak jeseni i kako on utječe na nadolazeće zimsko računanje vremena?

Kalendarski početak jeseni, poznat i kao astronomski početak jeseni, označava točku u vremenu kada su dan i noć potpuno iste dužine. Ovaj događaj se događa kada Sunce u podne dosegne svoj zenit na Zemljinom ekvatoru. To se ne događa svake godine na isti dan, pa točan datum može varirati. U pravilu, početak jeseni pada 22. ili 23. rujna. Ove godine početak jeseni se očekivao danas, 23. rujna, u 8.49 sati. Meteorološki početak jeseni bio je 1. rujna.

Postavlja se pitanje ima li početak jeseni utjecaja na nadolazeće pomjeranje kazaljki na satu. Odgovor je ne, jer se prelazak na zimsko računanje vremena uvijek događa zadnje nedjelje u listopadu, bez obzira na početak jeseni.

Ove godine kazaljke će se pomaknuti 29. listopada s 3:00 sata ujutro na 2:00 sata ujutro. To praktički znači da možemo spavati sat duže. Zahvaljujući pomjeranju kazaljki na satu, ujutro se ranije svanjuje, a navečer brže pada mrak. Za mnoge ljude ova promjena je stresna, pa se osjećaju kao da imaju ”jet lag” – desinkronizaciju u organizmu nastalu kao posljedicu letenja zrakoplovom kroz različite vremenske zone.

 

Izvori: /vecernji.ba/, /hr.wikipedia.org/

/Misija FRAMOST/