Danas se Crkva spominje svete Terezije od Djeteta Isusa, redovnice karmelićanke i najmlađe crkvene naučiteljice, zaštitnice misija.

Sv. Terezija od Djeteta Isusa sa samo 15 godina je ušla u najstroži samostan u Lisieuxu, s nakanom ”spašavati duše i moliti za svećenike”. U njemu je proživjela devet godina vršeći redovite samostanske dužnosti: molitvu, razmatranja, redoviti posao, ručni rad i ostalo. Sve je to obavljala s velikom ljubavlju prema Bogu i dušama za koje je prikazivala sve svoje molitve i trpljenja kojih nije nedostajalo u njezinu redovničkom životu. Uzor su joj bili osim Isusa i sveci: sv. Ivana Orleanska, sv. Ivan od Križa i sv. Terezija Avilska.

Papa Pio XI. proglasio ju je blaženom 1923., a svetom dvije godine poslije, dok ju je sveti papa Ivan Pavao II. 1997. godine proglasio crkvenom naučiteljicom.

Terezijine roditelje, Louisa Martina i Azélie-Marie „Zélie” Martin, rođenu Guérin, svetima je 18. listopada 2015. proglasio papa Franjo. Oni su prvi bračni par u povijesti Crkve koji je zajedno proglašen svetim.

Donosimo prekrasne misli sv. Terezije od Djeteta Isusa za duhovno uzdignuće:

“Bila sam predmet dalekovidne ljubavi jednog Oca koji nije poslao Riječ da otkupi pravedne, nego grešnike. On hoće da ga ljubim jer mi je oprostio ne mnogo, nego sve”.

“Bože moj, Tvoja milosrdna ljubav je svuda nepriznata, odbačena. Srca na koja je želiš izliti okreću se stvorovima tražeći od njih sreću i njihovu bijednu ljubav, umjesto da se bace u Tvoj naručaj i da prihvate Tvoju neizmjernu ljubav…”

“Isus ne silazi s neba svaki dan da ostane u zlatnom ciboriju, nego da nađe drugo nebo koje mu je neizmjerno milije nego prvo: nebo naše duše načinjeno po njegovoj slici, živi hram Presvetog Trojstva!”

“Ako dragi Bog usliši moje želje, moje će nebo proći na zemlji sve do svršetka svijeta. Da, provest ću svoje nebo čineći dobro na zemlji.”

“Dragi Bog mi daje hrabrosti prema mojim patnjama. Osjećam da trenutno ne bih mogla više podnijeti, ali se ne bojim jer, ako se one povećaju On će u isto vrijeme povećati moju hrabrost.”

“Ja sam stvarno samo ono što dragi Bog misli o meni… Čini mi se da je poniznost istina… Volim samo jednostavnost, jeza me hvata od ‘pretjerivanja’.”

“Prije nego govoriš usrdno se pomoli Bogu!”

“Iskaži svoje mišljenje jednostavno i skromno. Ništa odviše ne uzdiži, ništa odviše ne pokudi”.

“Otkrij ispovjedniku i duhovnom vođi sve napasti, pogreške i zle sklonosti jer će ti on savjetovati koje zapreka moraš odstraniti i koja sredstva upotrijebiti”.

“Sjeti se nebeske gozbe, tamo nam se daje Bog za hranu – a gosti ove nebeske gozbe su anđeli i sveci Božji. Za ovom gozbom čezni svim srcem”.

“Duša će ti se brzo usavršiti u ljubavi Božjoj ako često probudiš čin ljubavi. Ovo jednako vrijedi za sve ostale kreposti”.

“Kadgod ideš k stolu Gospodnjem, moli ga za jednu osobitu milost radi neizmjernog milosrđa kojim dolazi u tvoje bijedno srce”.

“Duševni mir uživat ćeš samo onda ako ti bude jedina želja da gledaš Boga, jedini strah da ga ne izgubiš, jedina žalost da ga još ne uživaš i jedino veselje sve što te k njemu vodi”.

 

Izvor: /hkm.hr/

Vezano: http://www.framost.com/2023/10/01/1-listopada-sveta-terezija-od-djeteta-isusa/

/Misija FRAMOST/