Ove godine Dječji tjedan obilježava se od 2. do 8. listopada, a sadrži bitne datume za djecu i osobe uključene u rad s djecom: Međunarodni dan djeteta (2. listopada) i Svjetski dan učitelja (5. listopada).

Danas djeca odrastaju u izazovnijem okruženju nego prije, suočena s brojnim nesigurnostima na svim razinama (lokalnoj, regionalnoj i globalnoj) koja mogu djelovati zastrašujuće i izazvati osjećaj bespomoćnosti. Zbog toga su im potrebni sveopća zaštita i poticaji odraslih kako bi zdravo odrastala i razvila odgovornost prema sebi i drugima, no trebaju i priliku da ih se sasluša što imaju reći o temama koje se tiču njih samih.

Sve su aktualnija i pitanja zaštite prava i interesa djece u digitalnom okruženju – sve veći broj kršenja prava djece upućuje na nužnost većeg angažmana odraslih i u tom segmentu života djece, kao i unaprjeđenja njihove zaštite u online okruženju.

Obilježavanjem Dana djeteta i Dječjeg tjedna želi se skrenuti pozornost društva na potrebe djece i njihov položaj u društvu, podsjećati nositelje vlasti i donositelje odluka na to da nam djeca i njihovi interesi uvijek moraju biti od prioritetne važnosti te poticati prilike u kojima djeca govore odraslima o svome životu, očekivanjima i željama.

Izvori: /dijete.hr/, /wikipedia.org/

/Misija FRAMOST/