S mišlju kako je upravo današnji dan posebna prilika za svakoga tko skrbi o životinjama, 1931. na konvenciji ekologa u Firenci odabran je 4. listopada za datum obilježavanja Svjetskog dana životinja jer se tog dana slavi svetkovina sv. Franje Asiškog, koji je zaštitnik životinja.

Svjetski dan životinja, poznat i kao Svjetski dan zaštite životinja, posvećen je pravima životinja, s posebnim naglaskom na odnos čovjeka prema životinjama i važnosti svih životinja na zemlji te nepovoljan položaj ugroženih vrsta. Obilježavanje ovog dana prvi je potaknuo njemački pisac Heinrich Zimmermann na čijem se događaju u čast prava životinja, 4. listopada 1925. godine u Berlinu, pojavilo više od 5000 ljudi.

Sveti Franjo je smatrao da su sva živa bića stvorena od Boga te im kao takvima nitko ne smije nauditi. Najpoznatija priča koja Svetog Franju Asiškog povezuje sa životinjama jest ona o vuku.

Stanovnici grada Gubbia dugo su živjeli u strahu od vuka koji je napadao njihovu stoku i njih same. U želji da stanovnike oslobodi straha i gradu donese mir, Franjo se sprijateljuje s opasnim vukom s kojim postiže dogovor da više ne napada ljude, a oni će ga zauzvrat hraniti. Tako je i bilo dok vuk nakon dvije godine nije uginuo.

Osim dijaloga mira s vukom, sv. Franjo poznat je po prijateljstvu s pticama poput lastavica, sokola, grlica, fazana, ševama; ribama i ostalim životinjama.

 

Izvor: /danas.hr/, /vrisak.info/

/Misija FRAMOST/