Gospodine, daruj mi Franjinu radost;
da mogu druge činiti sretnim, barem malo osmijeha izmamiti im na lice. Da se poput Franje i njegovih prijatelja možemo zajedno radovati životu, zajedno plesati i tugovati, dijeliti dane mladosti i žara, dane pjesme, razigranosti i poleta.

Gospodine, daruj mi Franjinu poniznost;
da mogu svoje snove podrediti Božjim planovima. Da ugasim plamen viteštva i slave u sebi i krenem izgarati za Tvojom voljom i onim što Ti želiš učiniti od mene.

Gospodine, daruj mi Franjine oči;
da Te mogu gledati i vidjeti u svemu stvorenom. Da prepoznam Tvoje obrise i na najodbačenijim licima, da vidim Tvoju svesilnost utkanu i u najmanjim sitnicama, da kroz zamagljenosti ovog svijeta mogu vidjeti i slijediti Tvoj potpis i Tvoj otisak.

Gospodine, daruj mi Franjine ruke;
ruke koje su sposobne zagrliti cijeli svijet, a nikoga ne prisvojiti ni zadržati za sebe. Ruke koje nemaju ništa, ali su spremne darivati sve, ruke koje te ne stišću, ne drže, ali te nikada neće napustiti ni ostaviti. Ruke, čavlom probodene da iz njih Ljubav nikad teći ne prestane.

Gospodine, daruj mi Franjine noge;
noge koje su spremne krenuti tamo gdje nitko neće, doći onima koje nitko ne želi. Noge koje su spremne poći samo zato što Ti to tako želiš, na Tvoju Riječ; bez puno riječi i bez mnogo pitanja, nego s povjerenjem da si ti Put naših koraka.

Gospodine, daruj mi Franjine usne;
da mogu poljubiti sve gubavo na sebi i na drugome. Da mogu njima naviještati i slaviti Tvoje Ime dok daha mi ne nestane. Daruj mi usne s kojih će se razlijevati samo Tvoja Riječ, kao sjeme koje čeka plodnu njivu, žetvu i svoje radnike.

Gospodine, daruj mi Franjino srce;
tako nježno, a opet tako strogo odlučno. Tankoćutno i prihvatljivo, ali Tobom u slobodi okovano. Srce koje drugoga ne tereti, nego Tobom oslobađa, srce koje živi i nudi slobodu skrivenu i satkanu u Tvojim zapovijedima.

Gospodine, daruj mi Franjinu molitvu;
a time daruj mi i Sebe samoga, jer je otac Franjo životom i sām postao molitva. Postao je vjerni svjedok, slika Krista na zemaljskim putima. Daj da i naši životi, slijedeći njega, postanu barem mali dio hvalospjeva Tvojoj svemoći, barem mali dio pohvala ljepote Stvoritelja, mali dio pjesme stvorova.

fra Marin Karačić, nacionalni duhovni asistent Frame BiH; /frama-hercegovina.com/

 

/Misija FRAMOST/