Tradicionalno i danas je, prve nedjelje po blagdanu svetog Franje, u Ilićima upriličena svečana proslava svetog Franje i patrona tamošnje crkve – crkve svetog Franje. Proslavi je prethodila priprava kroz trodnevnicu.

30. obljetnica i tradicionalna proslava svetog Franje u Ilićima započela je u 10.30h i to svetom misom kojoj je prethodila procesija – ophod oko ckrve s kipom svetog Franje, i odavanje počasti svim nestalim, stradalim i poginulim braniteljima polaganjem cvijeća i svijeća ispred spomenika na platou crkve. Svečano misno slavlje predvodio je fra Luka Marić a uzveličali veliki mješoviti zbor ”Sveti Ante ’39”, čitači i članovi folklornog ansambla ”Sveti Ante – Cim” za ovu priliku odjeveni u svečane narodne nošnje.

Po završetku svete mise uslijedio je objed i druženje u dvorištu crkve.

I danas na djelu vidjela se ljubav. I ispred crkve u urednom dvorištu, i u crkvi u posebno biranom cvijeću, u svoj raskoši ispred oltara, u punoj trpezi; u svečanim odorama i najljepšim odijelima, zastavama, procesiji, zajedništvu i dijeljenju radosti – sve što jedna proslava treba da bude!! Dragi Bože, hvala Ti na tome!! I hvala svima koji su se na bilo koji način utkali u svečanost ovoga dana!!… dragom vjerničkom puku koji je pohodio trodnevnice, mladosti koja je obogatila ovogodišnji program priprave i bila na raspolaganju; osobama koje su uredile crkvu i oltar, pripremile gozbu; hvala našim zajedničarima, prijateljima i dobročiniteljima; zborašima, čitačima, folklorašima, nositeljima križa, kipa sv. Franje, zastava;… HVALA SVIMA!!

Činimo dobro, donosimo radost, prihvatimo druge i drugačije, budimo korisni, slijedimo Krista, radujmo se životu i svemu što nam Gospodin u njemu daje!! …u poniznosti po uzoru na našeg zagovornika i zaštitinika – svetog Franju, siromaška iz Asiza!! Sveti Franjo, budi nam na pomoći i moli za nas!!

Dio današnje svečanosti i događanja donosimo u fotografijama…

Foto: Ante Boras

/Misija FRAMOST/