Danas se obilježava Međunarodni dan djevojčica s ciljem stvaranja boljeg života i priznavanja prava djevojčica na obrazovanje, zdravlje, slobodu i jednake mogućnosti diljem svijeta.

Međunarodni dan djevojčica proglasila je Generalna skupština UN-a i obilježava se 11. listopada s ciljem ukazivanja na nejednakosti s kojima se djevojčice diljem svijeta susreću, pozivanja pojedinih vlada na odgovornost i poticanja svjetskog entuzijazma u stvaranju boljeg života mladim djevojkama pružajući im priliku da postignu svoj puni potencijal.

Nejednakosti s kojima se djevojčice susreću uključuju područja poput:

pristupa obrazovanju

pristupa zakonskim pravima

zaštite od diskriminacije i nasilja

prisilnih dječjih brakova

pristupa zdravstvenoj zaštiti i prehrani.

UNESCO-ov e-atlas rodne nejednakosti u obrazovanju pokazuje da su djevojčice i dalje prve kojima je uskraćeno pravo na obrazovanje unatoč svim naporima i napretku učinjenim u posljednjih 20 godina. Rodne razlike i dalje su najveće u arapskim državama, podsaharskoj Africi te južnoj i zapadnoj Aziji. Od oko 850 milijuna djevojčica u svijetu, prema procjenama, njih čak 17 milijuna nikada neće stupiti u školsku učionicu; a prema podacima Ujedinjenih naroda gotovo 10 milijuna djevojčica u svijetu izloženo je i riziku od prisilnog braka.

Osoba koja se često spominje u kontekstu smanjenja rodne diskriminacije i omogućavanja jednakog pristupa obrazovanju za djevojčice je Malala Yousafzai – najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir 2014. godine. Godine 2012., kada je imala samo 15 godina, Malalu su u Pakistanu Talibani pokušali ubiti zbog njezinog aktivizma, pucajući joj u glavu. Zahvaljujući hitnoj intervenciji Malala je preživjela. Osim što je aktivistkinja za ljudska prava i obrazovanje djevojčica, Malala je i simbol za diskriminaciju s kojom se žene, tj. djevojčice od rane dobi suočavaju.

Žene su tijekom povijesti bile suočene s brojnim diskriminacijama – nemogućnost glasovanja,rada, pohađanja škola,… U dosta zemalja, u većem ili manjem omjeru, diskriminacija i nejednakosti temeljene na rodu i dalje su itekako prisutne. Manjak zastupljenosti žena u političkim procesima i na rukovodećim pozicijama, ignoriranje nasilja nad ženama, diskriminacija s kojom se suočavaju žene na tradicionalno “muškim” poslovima samo su neki od problema na kojima još uvijek moramo raditi.

Ipak, zahvaljujući pokretima za rodnu ravnopravnost, ove nejednakosti su se donekle smanjile . Upravo iz tog razloga Međunarodni dan djevojčica predstavlja važan korak za smanjenje još uvijek prisutne rodne diskriminacije s kojom se djevojčice suočavaju.

Naša je obaveza da djevojčice učimo da imaju pravo na obrazovanje, igru, da ne trpe nasilje, da ih učimo da plava nije ”muška boja” i da pojedini sportovi i određena zanimanja nisu rezervirani samo za dječake. Važno je naglasiti da imaju slobodu izbora, koji god on bio i neovisno o stereotipima koji postoje u društvu. Istodobno je važno učiti dječake prihvaćanju djevojčica u tradicionalno “muškim” aktivnostima i poslovima kao nečemu što je sasvim normalno (i obrnuto, prihvaćanje dječaka u tradicionalno “ženskim” aktivnostima i poslovima).

Današnji dan samo je podsjetnik da učimo djevojčice i dječake ravnopravnosti i pravim vrijednostima, svaki dan! 

 

Izvori: /24sata.hr/, /dnevnik.hr/

/Misija FRAMOST/