U svijetu kojim dominira kvarljiva roba i rokovi trajanja koji brzo ističu, postoji nekoliko odabranih kulinarskih čuda koja prkose normi.

Ove namirnice posjeduju izvanrednu sposobnost da izdrže test vremena te su naizgled imune (ili gotovo imune) na propadanje. Bilo zbog svojeg prirodnog sastava ili domišljatih metoda koje se koriste za njihovo očuvanje, ovih 10 namirnica može se čuvati dulje vrijeme bez gubitka kvalitete ili nutritivne vrijednosti.

Med
Njegov nizak sadržaj vlage, kiseli pH i prirodni enzimi stvaraju negostoljubivo okruženje za bakterije i mikroorganizme. Ako je čvrsto zatvoren, med može stajati neograničeno dugo.

Riža
Sa svojim niskim sadržajem vlage i visokom razinom škroba, riža je odličan kandidat za dulje skladištenje. Konkretno, bijela riža može trajati neograničeno dugo ako se čuva na hladnom, suhom mjestu i zaštićena od štetočina. Njezin dugi rok trajanja učinio ju je glavnim artiklom u hitnim zalihama hrane diljem svijeta.

Sol
Sol je bila ključni konzervans kroz povijest. Njezina sposobnost izvlačenja vlage iz okoline čini je negostoljubivim za bakterije i plijesni. Sve dok je pohranjena u spremniku otpornom na vlagu, sol ostaje bezvremenski dodatak svakoj smočnici.

Šećer
Slično kao i sol, niski sadržaj vlage u šećeru čini ga vrlo otpornim na rast mikroba. Kao rezultat toga, granulirani šećer može ostati jestiv neograničeno dugo. Iako se s vremenom mogu stvoriti grudice, one se lako mogu razdvojiti, ostavljajući šećer jednako slatkim kao i uvijek.

Sušeni grah i mahunarke
Osušeni grah, leća i druge mahunarke imaju dug rok trajanja. Kada se čuvaju na hladnom i suhom mjestu, mogu izdržati godinama bez gubitka nutritivne vrijednosti ili okusa. Ove svestrane namirnice su blagodat za dugotrajno skladištenje hrane.

Cjelovite žitarice
Cjelovite žitarice, osobito one s netaknutom ljuskom, otporne su na kvarenje. Ako se pravilno skladište u hermetički zatvorenim spremnicima, mogu ostati jestive desetljećima. Ova kvaliteta ih je učinila temeljnom komponentom dugotrajnog skladištenja hrane za civilizacije kroz povijest.

Mlijeko u prahu
Dok svježe mlijeko ima ograničen rok trajanja, njegov oblik u prahu je druga priča. Zahvaljujući uklanjanju vlage, mlijeko u prahu može trajati neograničeno dugo. Izvrstan je izvor esencijalnih nutrijenata i pouzdan dodatak zalihama hrane za hitne slučajeve.

Bijeli ocat
Visoka razina kiselosti octa, obično oko 5 %, djeluje kao prirodni konzervans. Kada se čuva na hladnom i tamnom mjestu, bijeli ocat može ostati neoštećen neograničeno dugo. To je svestran sastojak koji pronalazi svoj put u širok raspon kulinarskih primjena.

Čisti ekstrakt vanilije
Zahvaljujući visokom udjelu alkohola, čisti ekstrakt vanilije posjeduje iznimna svojstva konzerviranja. Čuvan na hladnom i tamnom mjestu, može zadržati svoju kvalitetu i okus neograničeno dugo.

Destilirana alkoholna pića (npr. viski, votka)
Pravilno zatvorena i pohranjena na hladnom i tamnom mjestu, destilirana alkoholna pića poput viskija i votke mogu trajati neograničeno dugo. Njihov visok udio alkohola djeluje kao snažan konzervans, osiguravajući da traju godinama, ako ne i desetljećima.

 

Izvor: /Kreni zdravo/

/Misija FRAMOST/