Fratri, čuvari nacije i vjere u Hrvata

Okrugli stol pod nazivom ”Očuvanje i promocija franjevačke materijalne i nematerijalne kulturno-povijesne baštine kroz razvoj i promociju kulturne rute ‘Franciscana”’ održat će se 19. listopada s početkom u 12 sati u galerijskom prostoru Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu.

Okrugli stol ima za cilj aktualizirati temu materijalne i nematerijalne kulturno povijesne baštine koja je povezana s djelovanjem franjevaca u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori tijekom proteklih stoljeća, piše Jabuka.tv.

Bit će to prilika za razmjenu mišljenja i iskustava s istaknutim stručnjacima, povjesničarima, te predstavnicima javnih institucija odgovornih za očuvanje i promociju kulturne baštine u ovim regijama.

Jedna od ključnih tema na panelu je nužnost i važnost očuvanja i promocije franjevačke kulturne povijesne baštine kroz razvoj i promociju kulturne rute ”Franciscana”, koja uvezuje franjevačke samostane i svetišta i s njima povezane kulturne institucije kao što su muzeji, galerije i knjižnice.

Inače, okrugli stol održat će se u okviru 3. Međunarodne znanstveno-stručne konferencije ”Digitalizacija, arhiviranje, očuvanje i promocija nematerijalne kulturne baštine”, u organizaciji Ureda za europske integracije Županije Zapadnohercegovačke u suradnji s Razvojnom agencijom Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA, a u sklopu projekta Kulturna ruta ”Franciscana”, kojeg financira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske kroz program prekogranične suradnje Hrvatska-BiH.

 

Tekst: /jabuka.tv/

/Misija FRAMOST/