Uz povrće i tjesteninu, malo češnjaka uvijek se nađe na našem stolu. No, moć bijelog luka jako je velika. Sadrži antioksidanse i spojeve koji donose velike zdravstvene dobrobiti, ali ima i snažan miris koji mnogima smeta.

Osobe koje pate od refluksa i probavnih smetnji, ali i osobe koje piju lijekove za razrjeđivanje krvi trebale bi se posavjetovati s liječnikom ako gutaju režanj češnjaka jer može pogoršati ove probleme.

  1. Češnjak je povezan s zdravljem srca

Ako želite imati srce koje je u vrhunskoj formi, počnite više stavljati češnjak u jela. Češnjak je povezan sa smanjenjem krvnog tlaka, što može smanjiti učestalost srčanih bolesti i moždanih udara, kaže Bonnie Taub-Dix za Livestrong.

Štoviše, češnjak je povezan sa smanjenjem simptoma angine pektoris, kao i s povećanjem elastičnosti krvnih žila i protokom krvi, a sve ovo štiti srce, piše u izvješću iz 2016. u časopisu Nutrition, prenosi N1.

  1. Jača imunitet

Sa sezonom prehlada i gripa iza ugla, možda ćete planirati strategije kako ojačati imunitet. Prirodni borac protiv klica, bijeli luk vam može pomoći da vas ne uhvati prehlada ili da bude u blažem obliku, kaže Taub-Dix.

To je u skladu s istraživanjem objavljenim u 2012. godine u časopisu Clinical Nutrition, koje je pokazalo da je ekstrakt češnjaka povezan s jačanjem imuniteta i smanjenjem duljine prehlade.

  1. Djeluje protuupalno

Zahvaljujući snažnim antioksidansima i sumpornim spojevima, češnjak također može pomoći kod smanjenja upala i zaštititi stanice od starenja, oksidativnog stresa i oštećenja, navodi Taub-Dix.

Alicin je bioaktivni sumporni spoj koji se oslobađa kada se češnjak usitni ili nasjecka, a zaslužan je i za karakterističan miris. Također je povezan sa smanjenjem upala prema Američkom institutu za istraživanje raka (AICR).

To je osobito važno jer je čini se da je kronična upala temeljni uzrok glavnih degenerativnih bolesti, uključujući bolesti srca, reumatoidni artritis, Parkinsonove bolesti i Alzheimera, navodi Harvard Health Publishing, a prenosi Livestrong.

  1. Povezan je sa smanjenjem rizika od karcinoma

Čini se da ova dobrobit češnjaka dolazi od flavonoida kaempferola i kvercetina, kao i inulina, ugljikohidrata koji je povezan sa zaštitom od raka, navodi AICR.

  1. Pomaže kod akni

U kombinaciji s drugim provjerenim dermatološkim terapijama, češnjak može biti koristan kućni lijek u borbi protive neugodnih prištića.

Češnjak ima antibakterijska, antivirusna i antiseptička svojstva, tako da dodavanje u prehranu može pomoći uklanjanju infekcija kože i smanjenju oteklina i upala, kaže Taub-Dix.

Naravno nemojte nanositi češnjak izravno na kožu jer na taj način može doći do iritacije. Umjesto toga, izmiješajte zdrobljene režnjeve češnjaka s jogurtom i stavite kao masku na kožu.

 

Izvor: /Rama-Prozor.info/

/MISIJA FRAMOST/