Danas slavimo blagdan Svetog Luke evanđelista. On nije bio jedan od apostola koji su pratili Kristov korak do muke i smrti na križu. Dapače, bio je poganin, nije poznavao Boga niti Riječ Božju. Pa ipak, doživjevši zahvat Duha Svetoga, koji ga u potpunosti obratio u novog čovjeka, postao je vrsni poznavatelj Krista i radošću nadahnuti navjestitelj Riječi koja znači Istinu.

Sveti je Luka bio rodom iz danas nemirima pogođene Sirije, prema Euzebiju, rodom iz Antiohije. Sveti Pavao, žarki obraćenik i gorljivi propovjednik Riječi, odabrao ga je za svog vjernog pratitelja i suradnika, u naviještanju Kristova nauka. Evanđelist Luka, iako ne proizašao iz izraelskog naroda, sa radošću je prihvatio povjerenu mu zadaću.

Sveti Luka je pratio sv. Pavla na njegovu putovanju u Rim o čemu nas izvještava u Djelima Apostolskim. S apostolom naroda bio je i sudrug njegova prvog tamnovanja u Rimu, ali isto je tako, trpio uz Pavla za vrijeme njegovih drugih okova također u Rimu kada su ga svi ostavili. Apostol sa žalošću piše Timoteju: “Jedini je Luka sa mnom” (2 Tim 4,11).

Luka se u Rimu vjerojatno susreo i s Petrom i s Markom, no na njega je ipak imao najveći utjecaj Pavao.

Ništa sigurno ne znamo o životu sv. Luke nakon Pavlove smrti. Sv. Epifanije ga je doduše učinio apostolom Dalmacije, Italije i Makedonije, sv. Grgur Nazianski evangelizatorom Ahaje, Metafraste, Egipta i Tebaide, no sve je to povijesno nepouzdano.

Sveti je Luka bio ljubljeni Kristov učenik iako Krista nije pratio dok je navještavao Riječ Života, no dobri ga je Učitelj nadahnjivao toliko da se u svakom njegovom retku ljepotom Lukine nadahnute riječi može osjetiti okus Kristove prisutnosti. Luka nam kao evanđelist pripovijeda tajnu glasnika Gabrijela poslanog Djevici Mariji da navjesti Radosnu vijest ljudskom naraštaju: onda i danas. Jasno nam Luka opisuje i Kristovo rođenje u štalici, njegov dječji san u tvrdim jaslicam,a te opisuje vjerno pastire i anđele koji navještavaju radost spasenja rođenjem Mesije. Vođen Duhom Svetim Luka nas usmjerava i uči kroz više prispodoba nego drugi evanđelisti, a jednako opipljivo kako nam prenosi ugođaj Kristova rođenja istom nam živosti opisuje Njegov povratak Ocu u nebeski Dom – uskrsnuće i uzašašće.

Dar koji je Luka dobio primanjem “duhovnog obrezanja” ne zaustavlja se na Evanđelju već svojim perom i riječi on ulazi i u Djela Apostolska – povijest prve Crkve.  Preko veličanstva Kristova uzašašća na Nebo, do neprocjenjivosti bogatstva silaska Duha Svetoga nad apostole u obliku plamenih jezika. Stavlja nam pred oči mučno kamenovanje prvog mučenika za Krista, svetog Stjepana, te još jače potpaljuje u nama vjeru u snagu Božjeg djela kada prenosi obraćenje svetog Pavla, sve apostolove kušnje i zamke, patnje i radosti kojih je Luka većinom bio djeliteljem.

Iako nije bio očevidac događaja što ih opisuje u Evanđelju, Sveti Luka bio je dostojan i vjeran službenik evanđeoske poruke. Nije nikada koračao uz Krista, niti mu je gledao u lice, no svjetlo je Njegove Riječi i Života radosno primio i prenosio drugima. Zato ga Crkva sa zahvalnošću slavi kao evanđelista, jednog od četvorice, koja nam po Božjem nadahnuću napisaše najdragocjeniju poruku.

Sveti Luka zaštitnik je liječnika, apotekara i uopće bolničkog osoblja, slikara i književnika.

Molitva svetom Luki

Ljubljeni i sveti liječniče, bio si oživljen ljubavlju Duha Svetoga. U vjernom opisu Isusove osobe kao čovjeka, opisao si i Njegovo božansko suosjećanje za sva ljudska stvorenja. Učini naše liječnike da budu profesionalni kao što si ti bio i izmoli da budu bogati božanskim milosrđem prema svojim pacijentima. Osposobi ih da liječe bolesna tijela i bolesne duše, kojih je toliko mnogo danas. Amen.

 

Sveti Luka, MOLI ZA NAS!!

Svima koji nose ime Luka, Lukša, Lukes,… čestitamo imendan.

 

Izvori: /narod.hr/, /bitno.net/

Vezano: http://www.framost.com/2023/10/18/18-listopada-sveti-luka-evandelist/

/Misija FRAMOST/