''Molitveni dan za domovinu'', Bobovac, 21. listopada 2023.

Bobovac, mjesto stolovanja posljednje bosanske kraljice Katarine Kosača Kotromanić, i ove godine je bio mjesto hodočašća i zajedničke molitve za domovinu.

Kako je i tradicija već dugi niz godina, u subotu koja je najbliža danu smrti kraljice Katarine Kosača Kotromanić, na kraljevskom gradu Bobovcu jučer, 21. listopada, održan je ”Molitveni dan za domovinu”. Uz vjernički puk, hodočašću i molitvi prisustovali su i pripadnici Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH, pripadnici policijskih i sigurnosnih agencija u našoj zemlji te predstavnici vlasti.

Misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH monsinjor Tomo Vukšić, uz koncelebraciju generalnog vikara Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj don Marka Mede i vojnog vikara Slovenske vojske patera Mateja Jakopiča.

S jednakim žarom molimo za sve ljude u Bosni i Hercegovini, bez obzira kako se zovu i na koji se način Bogu mole i klanjaju. Molimo za njihovu sreću, međusobnu slogu i svaki napredak, za dijalog kao jedini način riješavanja svih pitanja, za trajan i pravedan mir. Molimo za razboritost i mudrost“, rekao je u prigodnoj propovijedi monsinjor Tomo Vukšić.

Uz poruku da je neophodno graditi slogu, dogovor, mir, prijateljstvo i povjerenje, posebno je naglasio da naše društvo obiluje viškom teških riječi, a nedostaje mudrog govora i mudre šutnje: ”Stoga sam i svoju propovijed uputio molitvu dragom Bogu da svima nama u BiH dadne mudrosti da znamo kad treba dobro govoriti i mudrosti kad treba šutjeti. Neka dragi Bog blagoslovi sve ljude i neka zavlada oskudica teških riječi jer je oskudica jedna od rijetkih koja je blagoslov svakog pojedinca i cijelog društva”.

Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Vinko Puljić 2002. godine u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače, 25. listopadа 1478. godine, u cilju ujedinjenja u molitvi za osobne potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive. Do danas je to tradicija koja se ne prekida.

Ovogodišnji pohod bio je 22. Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije, a istovremeno i 20. vojno-redarstveno hodočašće na Bobovac.

 

Foto: Ministarstvo obrane BiH

Izvori: /federalna.ba/, /jabuka.tv/, /bljesak.info/

/Misija FRAMOST/