Foto: Jastrow/Wikipedia; Izvor: Bitno.net

Katolička Crkva danas slavi blagdan posvete Lateranske bazilike. Lateranska bazilika ima svoj značaj po tome što je stolna crkva rimskih biskupa.

Upravo jer je crkva Petrovih nasljednika, od davnine je dobila naziv caput et mater omnium ecclesiarum – glava i majka svih crkava, te je stoga dan posvete ove bazilike značajni blagdan jedinstva s Rimskom Crkvom koja predsjeda u ljubavi nad svim Crkvama. Zato se danas ne slavi samo izgradnja i posveta Lateranske bazilike kao kamenog i lijepo urešenog zdanja, nego se prije svega slavi vjera svih onih koji pogled svoga duha okreću prema Crkvi koja je po Petru primila ključeve kraljevstva nebeskog i dobila jamstvo da je vrata paklena neće nadvladati. Ako je sveti Augustin prigodom posvete jedne bazilike potakao svoje vjernike da oni sami budu zdanje Božje kojemu vjera daje oblik, nada čvrstoću, a ljubav kompaktnost, koliko to više vrijedi u slučaju posvete ove crkve koja je simbol i sredstvo međusobnog jedinstva svih vjernika koji pripadaju samo jednoj svetoj katoličkoj i apostolskoj Crkvi.

Blagdan posvete Lateranske bazilike poticaj je stoga svakom vjerniku da učvrsti svoju vjeru u Krista Gospodina o kojem autentično i cjelovito svjedočanstvo daje Katolička Crkva predvođena Petrovim nasljednicima koji su jamstvo da je vrata paklena neće nadvladati. Ali Crkva je jaka ne samo po papama i biskupima, nego je jaka po vjeri svakog vjernika koji izabire Krista za svoj temelj, te raste i izgrađuje se slijedeći njegov božanski plan i nacrt.

( don Ivan Bodrožić, objavljeno u Vjesniku Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije)

 

Izvor: Bitno.net

Poveznica: https://www.bitno.net/vjera/svetac-dana/lateranska-bazilika-majka-i-glava-svih-crkava-posveta-lateranske-bazilike/?fbclid=IwAR0mlbtNf8bMFqIlB5m06bv5v2EeTFgEw8XLr8E5HoQwPnBECHSQ3lSmpDU

/Misija FRAMOST/