Foto: Ante Boras

U utorak večer, 7. studenog 2023., u organizaciji Društva ”Ante” Tepčići-Čitluk, održan je peti Sajam ćuptera u svetištu sv. Ante Padovanskog u Tepčićima. Ovaj po svemu jedinstveni sajam za cilj ima promociju tradicionalne broćanske slastice od mošta i poticanje zajedništva. Već tradicionalno odabire se i nagrađuje i najbolji ćupter, a osim natjecateljskog, sajam je i prodajnog, duhovnog i kulturno-zabavnog karaktera.

Program je započeo prigodno svetom misom u 18.00 sati u crkvi sv. Ante Padovanskog na Tepčićima. Svetu misu zahvalnicu za ovogodišnji rod i urod predvodio je fra. Mile Vlašić uz koncelebraciju fra Stanka Pavlovića, fra Bože Radoša i fra Luke Marića, a pjesmom propratili i uzveličali zbor Društva ”Sv. Ante” Tepčići i veliki mješoviti zbor Društva ”Sv. Ante” Cim, Mostar.

Nakon svete mise, u 19.00 sati, u Domu sv. Ante pored crkve upriličeno je svečano otvaranje sajma i prigodni kulturno-zabavni program u kojem su sudjelovali: zbor Društva sv. Ante – Ploče/Tepčići, pjevačka skupina Društva sv. Ante – Ploče/Tepčići, muška pjevačka skupina HKUD sv. Marko Vionica, muška pjevačka skupina HKUD Brotnjo, ženska pjevačka skupina HKUD Didak, Složni bećari, ženska pjevačka skupina HKUD ”Sv. Ante” Cim, HKUD Goranci i Ranko Boban kao gost iznenađenja.

Sajam je svečano otvorio i kratkim uvodnim govorom sve prisutne pozdravio Mario Doko, predsjednik Društva sv. Ante Tepčići-Čitluk, a kroz program vodila Andrijana Zubac.

Na ovogodišnjem sajmu uz proizvođače iz različitih krajeva Brotnja, svoje ćuptere su izlagali i proizvođači iz Vrgorca, Hrvatska, čime je sajam dobio dodatnu dimenziju i značaj. Od dvadesetak uzoraka dostavljenih na testiranje, stručni ocjenjivački žiri je najboljim proglasio ćupter Kristine Prskalo iz Gradnića. Drugo mjesto pripalo je Ljilji Šaravanja iz Dobrog Sela, a treće mjesto je osvojila Nela Barbarić iz Čitluka.

Prigodne nagrade pobjednicama i zahvalnice sudionicima programa sajma uručio je Mario Doko.

Po završetku službenog dijela večeri uslijedio je domjenak za sve posjetitelje uz tradicionalne gastronomske specijalitete.

Iskreno čestitamo svim nagrađenima, kao i organizatorima na uistinu vrhunski pripremljenoj manifestaciji koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj kako izlagača, tako i posjetitelja.

Cijeli događaj je fotoaparatom propratio i naš Ante Boras. Donosimo fotografije…

Foto: Ante Boras

/Misija FRAMOST/