''Hrvatska sva srca kliču Nikola Taveliću, ti sve naše jade znaš, vodi čuvaj narod naš.''

Dugo se čekalo i dočekalo da Crkva i službeno proglasi fra Nikolu Tavelića svetim. Dogodilo se to u Rimu, 21. lipnja 1970., točno 579 godina nakon njegove mučeničke smrti u Jeruzalemu, 14. studenog 1391., gdje je zajedno s još trojicom svoje subraće franjevaca htio navijestiti istinu o Spasitelju svijeta tamošnjem muslimanskom stanovništvu, ali je zbog svoje vjere bio sasječen mačevima i bačen na lomaču.

Tako je sveti Nikola Tavelić, franjevac i mučenik, postao i prvi službeno proglašeni hrvatski svetac i zaštitnik hrvatskog naroda, koji se posebno svečano slavi i štuje u njegovom rodnom Šibeniku, gdje se nalazi i Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića.

Crkva 14. studenog liturgijski slavi svetog Nikolu Tavelića, a kod nas se posebno svečano proslavlja na Buni, gdje je izgrađena crkva i svetište sv. Nikoli u čast.

Tako je i jučer, u organizaciji Župe Presvetog Trojstva Blagaj i Bratovštine svetog Nikole Tavelića Buna-Mostar, svečano proslavljen blagdan svetog Nikole Tavelića u Franjevačkom centru i crkvi sv. Nikole Tavelića na Buni. Tradicionalno, proslava je započela procesijskim ophodom s kipom svetog Nikole Tavelića i svetom misom u 18.00 sati, koju je predvodio fra Stanko Pavlović, u koncelebraciji sa fra Božom Radoš i fra Milom Vlašić.

Proslava je nastavljena druženjem misara i prijatelja Bratovštine uz pjesmu i okrjepu u dvorani crkve.

Foto: Ante Boras

VIDEO//Hercegovački portal/ Buna – Proslava svetog Nikole Tavelića i svečano misno slavlje: https://www.facebook.com/hercegovackiportal/videos/582935750625885

/Misija FRAMOST/