Foto: Jabuka.tv

Za svako razdoblje u godini, a posebno za ona predblagdanska i blagdanska, vežemo ne samo određenu simboliku i rituale, nego i određenu hranu. Tako za Uskrs je uobičajeno i tradicionalno pripremati kuhanu šunku; za Božić – božićne kolače (šape, breskvice, medenjake,…), mlince i puricu ili pak pečenog odojka,… sve ovisno od kraja do kraja i običaja. Tako i vrijeme adventa vežemo upravo uz jednu posebno slatku i mnogima omiljenu deliciju – fritule.

U nastavku donosimo članak portala Jabuka.tv s receptom ovih neodoljivih kuglica.

Jednostavne fritule, ukusne kuglice za svaku prigodu

Fritule, slatke male kuglice, izvana hrskave, a unutra mekane i ukusne. Poseban doživljaj ih je jesti tople. Klasične dalmatinske se prave s kvascem i proces izrade je puno dulji, ovo je brza varijanta izrade koja će osigurati da imate gotove fritule na stolu za kratko vrijeme, a jednako ukusne. Uz gotove fritule možete poslužiti, bilo koju vrstu džema, možete ih preliti rastopljenom čokoladom ili ih posuti aromatiziranim šećerom.

Sastojci:

  • 370 g brašna
    • 3 jaja
    • 1 vrećica prašaka za pecivo
    • 1 vrećica vanilija šećera
    • 400 ml čvrstog jogurta
    • 2 jušne žlice šećera
    • 1 manja žličica soli
    • 2 jušne žlice rakije
    • Ulje za prženje
    • Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  1. Ulje uliti u posudu u kojoj ćete pržiti fritule i ostaviti da se zagrijava na srednje visokoj temperaturi. Bitno je da se ulje ne pregrijava. U posudi ulje treba biti duboko bar 2 do 3 cm, kako bi se fritule pri prženju mogle same okretati tj. da se ne lijepe za dno posude.
  2. U posudi “mutilicom” malo izmiješati jaja, dodati jogurt, šećer, vanilija šećer i sol. Sve zajedno miješati dok se sastojci ne povežu.
  3. Dobivenoj smjesi dodajte brašno u koje ste prethodno dodali prašak za pecivo i dobro izmiješajte kako biste dobili gušću smjesu.
  4. Drvenom žlicom možete provjeriti je li ulje ispravno zagrijano, tako što će se oko žlice stvarati mali mjehurići, a ako je ulje pregrijano onda će to biti veći mjehurići i burnija reakcija. Ako je pregrijano smanjite temperaturu i malo sačekajte i ponovite postupak.
  5. U ugrijano ulje spuštajte komadiće smjese trudeći se da budu što sličnijih dimenzija.

Najčešće se koriste 3 načina na koje se to radi, a to je:

  • Uz pomoć dvije srednje žlice. Prvo žlice umočite u zagrijano ulje, a zatim jednom žlicom zagrabite malo smjese, a drugom žlicom lagano gurnete smjesu u ulje.
  • Rukom uzmete smjesu, stisnete šaku tako da između kažiprsta i palca prolazi smjesa. Ovo je najstariji način za formiranje malih fritula.
  • Uz pomoć slastičarske vrećice tako što ste vrećici odrezali vrh i lagano istiskajte smjesu i škarama ili nožem osjecajte jednake komadiće smjese.
  1. Fritule peći u ulju dok ne dobiju finu zlatnožutu boju.
  2. Gotove fritule stavljati na posudu na koju ste stavili papirnu salvetu, koja će upiti višak ulja. Još tople fritule pospite šećerom u prahu i tople poslužite.

Savjeti za pripremu i posluživanje:

– Za fritule je jako bitno ispravno zagrijano ulje: Ako fritule pržite u pregrijanom ulju, one će dobiti smećkastu boju, a unutra će biti zbijene i sirove, ako fritule pržite u nedovoljno toplom ulju, tada će pokupiti puno ulja i neće biti ukusne,

– U smjesu možete po želji dodati malo rendane korice limuna ili naranče što će ih učiniti aromatičnijima,

– Ako koristite tekući jogurt treba dodati još dvije pune žlice brašna ili 40 g brašna,

– Rijetka smjesa neće poremetiti okus, ali će vam fritule biti nepravilnog oblika tj. neće biti klasične okruglice,

– Gotove fritule, umjesto da pospete šećerom u prahu, možete uvaljati u kristal šećer u koji ste dodali malo cimeta.

Dobar tek!

Izvor: Jabuka.tv

Poveznica: Jednostavne fritule, ukusne kuglice za svaku prigodu – Jabuka.tv

/Misija FRAMOST/