Foto: SaraD

Danas slavimo spomendan svete Lucije – djevice i mučenice; navjestiteljice božićnog svjetla. Jedan od starih običaja je da se od danas pa do Božića prati i zapisuje vrijeme. Tako kroz tih 12 dana predviđa se vrijeme za 12 mjeseci nadolazeće godine.

Još jedan od tradicionalnih običaja vezanih za blagdan svete Lucije je i sijanje božićne pšenice. Običaj je to duboko ukorijenjen kao dio naše kršćanske tradicije.

Božićna pšenica, jedan od najljepših blagdanskih ukrasa, simbol je novog života i novog kruha; predstavlja nadu i svjetlost i priziva blagostanje – obilje i plodnost u obitelji i na njihovu zemlju. Prema pučkoj predaji – kakva ti je pšenica, takva ti je nadolazeća godina.

A kako bi Vam nadolazeća 2024. godina bila što bolja i plodonosnija, odnosno, Vaša pšenica ovoga Božića što bujnija i zelenija, za sjetvu pratite ovih nekoliko savjeta…

  • Da bi bolje proklijala, prije samog sijanja pšenicu je potrebno namočiti u mlaku vodu i tako da odstoji preko noći. U jutro pšenicu ocijedite, posušite na papirnatom ubrusu i posijte.
  • Božićnu pšenicu najbolje je sijati na tanjuriću ili u nekoj manjoj i plićoj posudi. Zrnima pšenice ravnomjerno prekrijte dno posude tako da ne ostane praznog mjesta.
  • Za sijanje pšenice možete koristiti zemlju (humus), ili pak sloj pamučne vate natopljene vodom i po njoj nasijati zrna pšenice.
  • Posudu s posijanom pšenicom najbolje je staviti pored prozora, na umjereno toplo i svijetlo mjesto. Nemojte pšenicu držati previše blizu grijanja jer bi se mogla posušiti.
  • Prvih nekoliko dana, prije nego što pšenica počne nicati, posudu možete prekriti folijom, kako biste sačuvali optimalnu vlažnost. Kada se pojave prvi zeleni izboji, ukloniti foliju i zalijevajte pšenicu umjereno svaki dan. Preporučuje se tehnika tkz. orošavanja, tj. zalijevanja pšenice uz pomoć boce s rasprašivačem.
  • Kada pšenica dovoljno izraste, orežite vrhove kako bi svi bili podjednake visine i pšenica uredno oblikovana.

Običaj je vezanje ukrasne trobojnice oko pšenice, kao i stavljanje svijeća. U Hercegovini se u sredinu svijeća stavlja i jabuka.

Želimo Vam uspješnu sjetvu i obilnu žetvu!!

Svim Lucijama, Lucama, Lucijanama, Luckama, Svjetlanama,… čestitamo imendan!

/Misija FRAMOST/