Foto/ Izvor: Glas Hrvatske

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika, u Koprivnici je započela 30. po redu Zimska škola hrvatskog folklora, u trajanju od 10 dana (od 3. do 12. siječnja). Među stotinjak zaljubljenika u hrvatski folklor, koji dolaze iz svih dijelova svijeta, su i članovi našeg HKUD ”Sv. Ante – Cim”, a pridružili su im se i plesači i glazbenici iz Folklornog ansambla Linđo iz Dubrovnika.

Zimska škola hrvatskog folklora u Koprivnici obuhvaća program plesova, nošnji i glazbala Panonskog etnokoreološkog područja: Turopolja, zapadne Slavonije, Posavine, Bilogore, sjeverne i južne Moslavine, Baranje, Valpovštine, Đakovštine, zapadnog Srijema, Brodskog Posavlja, novogradiškog kraja i Požeške kotline, županjskog i vinkovačkog kraja, te slatinskog, donje-miholjačkog, orahovičkog i našičkog kraja. Uključeni su i plesovi Hrvata koji žive u Vojvodini, Mađarskoj i Bosanskoj Posavini.

Polaznici sudjeluju u jednom od tri programa: ples, tambure ili tradicijska glazbala; a osim praktične nastave slušaju i teoriju: kinetografiju i osnove notnog pisma, zborno pjevanje i pjevanje uz orkestar, nošnje panonskog folklornog područja, frizure i oprema tradicijskog ruha, priprema koreografiranja i priprema za nastupe i dr.

Glavni i programski stručni voditelj Zimske škole folklora, a ujedno i voditelj plesnog programa je prof. Andrija Ivančan – umjetnički voditelj FA Linđo iz Dubrovnika. Voditelj tamburaškog programa je poznati tamburaški voditelj iz Varaždina Tibor Bün, uz gosta predavača uvaženog glazbenog skladatelja – maestra Sinišu Leopolda; dok je voditelj programa tradicijskih glazbala pedagog Vjekoslav Martinić, poznati majstor izrade tradicijskih glazbala iz Garešnice.

Uz njih će tijekom škole predavati i drugi vrsni stručnjaci folkloristi i etnokoreolozi kao i renomirani istraživači hrvatskoga folklora: Goran Knežević, Slavica Moslavac, Ivan i Ana Zlatunić, Vedran Vidović, Katica Tomac, Márk Jeránt, Katarina Horvatović Medarić i Kristina Benko Markovica, uz suradnju glazbenih korepetitora Lane Moslavac i Antuna Kotteka, te asistenata, vrsnih umjetnika i folklorista, Filipa Martinića, Martina Durbeka i Adriana Josića.

Škola hrvatskog folklora temelji se na znanstveno-stručnom programu koji je 1964. godine postavio uvaženi hrvatski znanstvenik iz područja etnologije i etnokoreologije dr. sc. Ivan Ivančan. Program se kontinuirano nadograđivao i prilagođavao novim spoznajama i trendovima, a današnji programski voditelj Andrija Ivančan ugradio je suvremene trendove plesne edukacije i sve elemente potrebne za školovanje voditelja folklornih skupina, kao što je i maestro Siniša Leopold napravio za program namijenjen voditeljima tamburaških sastava. Putem ovog programa ostvaruju se i važni ciljevi Hrvatske matice iseljenika: očuvanje, jačanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture i hrvatskog nacionalnog i etničkog identiteta u hrvatskom iseljeništvu, među pripadnicima hrvatskih zajednica izvan domovine i kod Hrvata u Bosni i Hercegovini te povezivanje raseljene i domovinske Hrvatske.

Glavni cilj samog stručnog programa jest očuvanje izvornosti i autohtonosti hrvatskog folklora i folklornog izričaja – tradicijskog plesa, pjesme, glazbe kao najprivlačnijeg i najčešće izvođenog dijela tradicijske kulture danas, i neizostavni je dio glazbeno-scenske umjetnosti. Tradicija je i osnova za kreativno suvremeno izražavanje tako da se kroz Školu hrvatskoga folklora promiče i autorska, etnološka i folkloristički utemeljena reinterpretacija i scenski koreografirani prikaz ovog dijela tradicijske umjetnosti.

Škola ima poseban značaj jer pruža znanja koja folkloristi ne dobivaju u sklopu nekog drugog stručnog programa pa je položena Škola jedan od kriterija Hrvatskog društva folklornih voditelja i koreografa za stjecanje statusa umjetničkog i stručnog voditelja.

Završni slavljenički koncert polaznika 30. Zimske škole hrvatskog folklora bit će upriličen 12. siječnja u dvorani ”Domoljub” u Koprivnici, s početkom u 19.30 sati.

Našim predstavnicima na Zimskoj školi hrvatskog folklora želimo puno uspjeha!

Izvori: Glas Hrvatske, HRVATSKA MATICA ISELJENIKA

/Misija FRAMOST/