Foto/ Izvor: /zupajastrebarsko.hr/

Sveti Andrija (André) Bessette, poznat i kao Frère André ili Brother André (Brat Andrija), kanadski redovnik, brat pomoćnik, rođen je 9. kolovoza 1845. u kanadskom naselju Mont-Saint-Grégoire (Québec), 40 kilometara jugoistočno od Montréala, kao sin drvodjelca i drvosječe Isaaca i Clothilde Foisy. Krsno ime bilo mu je Alfred, a bio je osmo od dvanaestero djece svojih roditelja. Rano je ostao bez oca i majke pa su o njemu brigu vodili tetka i tetak. Bili su farmeri i zahtijevali su da Alfred od malih nogu plaća svoje uzdržavanje radom. Znao je samo čitati i pisati, ali je dobro poznavao katekizam. Njegovi rođaci odselili su u Californiju i on je ostao sam.

Godinama je radio kao radnik na farmi, postolar, pekar, kovač i tvornički radnik, u Kanadi i Sjedinjenim Državama. Stupio je 1870. kao brat laik u Družbu svetog Križa (Congrégation de Sainte-Croix) i dobio redovničko ime André. Bio je vratar u kolegiju Notre Dame (Collège Notre-Dame) u Montréalu (četvrt Côte-des-Neiges), ali i sakristan, radnik u praonici rublja, vrtlar, brijač i dostavljač. Noći je provodio u molitvi, a u svojoj vratarskoj sobici smjestio je uz prozor, koji gleda prema brežuljku Mont-Royal (Kraljevski brijeg), mali kip svetog Josipa, kraj kojeg je uvijek gorjela svjetiljka s uljem. Brat Andrija naročito je štovao svetog Josipa i predvidio je: „Sveti Josip bit će jednog dana slavljen na Mont-Royalu na poseban način.“ Bratu Andriji dolazili su na vrata mnogi nevoljnici i bolesnici, a on ih je u kapeli kolegija protrljao uljem iz te svjetiljke. Bolesnicima je nakon toga bilo lakše, a mnogi su i ozdravili. Kad je u obližnjem kolegiju izbila epidemija, brat Andrija javio se dobrovoljno kao bolničar i nitko od oboljelih nije umro. Sve je više ljudi dolazilo na samostanska vrata i tražilo pomoć brata Andrije.

Njegovi poglavarima to je postalo nelagodno, nadležni biskup bio je sumnjičav, a liječnici su brata Andriju proglasili šarlatanom. Čak su mu naredili da svoje posjetitelje prima na obližnjoj tramvajskoj stanici. On je neprestano govorio: „Ne liječim ja, sveti Josip liječi.“ Sve se više širilo štovanje svetog Josipa, a napravljene su i medaljice njemu u čast.

Sredstvima što ih je prikupio brat Andrija od prodaje medaljica i skromnih poklona, Družba svetog Križa podigla je na Mont-Royalu kapelu u čast svetog Josipa koja je blagoslovljena 1904. Tamo je brat Andrija primao hodočasnike, slušao njihove probleme, hrabrio ih, nasmijavao, molio s njima, trljao ih uljem i mnoge izliječio. Broj hodočasnika naglo je rastao pa se ukazala potreba za podizanjem velikog svetišta. Gradnja oratorija svetog Josipa započela je 1924. Ljubav štovatelja svetog Josipa i mnogih darovatelja bila je tolika da je naposljetku 1967. dogotovljena veličanstvena bazilika na Kraljevskom brdu, najveća kanadska crkva, glasoviti oratorij svetog Josipa (Oratoire Saint-Joseph du Mont-Royal). Brat André Bessette preminuo je u Montréalu na današnji dan, 6. siječnja 1937, u bolnici Naše Gospe od Nade (Notre-Dame-de-l’Espérance).

Do svoje smrti primao je oko 80 tisuća pisama godišnje, od bolesnika koji su se preporučali u njegove molitve i ozdravljenja. Bile su potrebne četiri tajnice koje su otvarale i svrstavale ta pisma. Na njegovom sprovodu bilo je više od milijun ljudi. Pokopan je u oratoriju svetog Josipa, znakovitom utjelovljenju njegove životne misije. Taj oratorij nazivaju i „kanadskim Lurdom“ jer u njega dolazi oko dva milijuna hodočasnika godišnje. Bratu Andriji pripisuju se brojna čudesa i ozdravljenja.

Blaženim ga je proglasio 1982. papa Ivan Pavao II, a svetim 2010. papa Benedikt XVI. Posvećene su mu mnoge župe, crkve, kapele, škole i ulice diljem Kanade i svijeta.

Uz današnji dan vezane su svetkovine i spomendani: Bogojavljenje (Tri kralja)-(Više na: SVETKOVINA DANA/ 6. siječnja: Bogojavljenje ili Sveta tri kralja; pučki Vodokršće – Framost); Sveta Rafaela Marija od Presvetoga Srca Isusova Porras y Ayllón

Izvor: /zupajastrebarsko.hr/

Poveznica: Župa svetog Nikole biskupa – Jastrebarsko – Svetac dana (zupajastrebarsko.hr)

/Misija FRAMOST/