Foto: (www.jabuka.tv)

Prije više od dva desetljeća, širokobriješki redatelj Ivan Cigić u suradnji s dr. sc. Markom Tokićem, snimio je dokumentarni film ”Hercegovački jeseni” koji govori o narodnim običajima Hrvata u Zapadnoj Hercegovini.

Film je prije četiri dana objavljen i na YouTubeu, a kako je za Jabuka.tv kazao Ivan Cigić, ideja iza ovog filma bila je sačuvati uspomenu za buduće generacije.

”Sve je počelo od jedne berbe grožđa u Čitluku, gdje se raspravljalo o starim običajima, pa sam došao na ideju zašto to ne bi snimili i ostavili kao neku vrstu podsjetnika”, kazao je Cigić kojem je ovo “jedna od najdražih priča, te jedna u nizu stranica redateljskog spomenara kojem se uvijek vraća.”

Uz pomoć KUD Brotnja i KUD Hercegovca, ali brojnih drugih prijatelja, među kojima je i gospođa Zdravka Soldo, koja je ustupila očuvanu kuću sa dosta starih predmeta, uspješno su snimili kadrove raznih hercegovačkih običaja uz neizostavnu gangu, a zanimljivo je da većina toga improvizacija.

Osim u Čitluku, dokumentarac je sniman u širokobriješkom selu Izbično, te selu Stepen, malenom mjestu kod Tomislavgrada, a uz navedene lokacije dodavali su neutralne kadrove poput onih izvora rijeke Lištice ili Blidinja, piše portal Jabuka.tv .

Dokumentarac možete pogledati na poveznici: Hercegovačke jeseni (youtube.com)

Izvor/ Autor: (www.jabuka.tv)

Poveznica: Pogledajte dokumentarac o hercegovačkim običajima snimljen prije više od 20 godina – Jabuka.tv

/Misija FRAMOST/