Foto: EverydayHealth/ Izvor: Direktno.hr

Začepljen nos i neprohodni sinusi mogu nam uvelike pokvariti dan i otežati obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Većina ljudi vjeruje da je začepljen nos posljedica nakupljanja previše sluzi, no pravi uzrok najčešće je upala sinusa do koje dolazi zbog prehlade, gripe, alergije ili infekcije, piše Healthline, a prenosi Direktno.hr.

Pretjerano i prečesto korištenje kapi i sprejeva za nos može rezultirati ozbiljnim posljedicama za zdravlje stoga preporučujemo zdravu i bezopasnu, a učinkovitu alternativu.

Evo što bi vam moglo pomoći da prodišete:

Koristite ovlaživač zraka

Ovlaživač zraka pruža jednostavan i brz način za smanjenje boli u sinusima i odčepljuje začepljen nos. Disanje u vlažnom okruženju pomaže ublažavanju nadraženog tkiva i natečene žile u nosu i sinusima te olakšava ispuhivanje nakupljene sluzi jer je omekša.

Topli oblozi

Ručnik namočite u toplu vodu, ocijedite i stavite na lice. Toplina će otvoriti začepljene kanale u nosu i sinusima, a vrlo brzo ćete se osjećati bitno bolje. Ponovite nekoliko puta dnevno.

Tuširajte se vrućom vodom

Kod tuširanja se stvara para koja ulazi u nos, omekšava nakupine u nosu koje potom lakše izađu i dolazi do vidljivog poboljšanja, makar na neko vrijeme. Isti učinak ćete dobiti i pranjem suđa iznad sudopera punog vruće vode. Bitno je da udišete paru.

Pijte dovoljno tekućine

Kada god ste bolesni, ključno je unositi dovoljno tekućine. Isto vrijedi i za začepljen nos. Tekućina će dovesti smanjenju nakupina sluzi čime se i pritisak u sinusima smanjuje, a to vodi smanjenju upale.

Ispirite sinuse

Ispiranje sinusa radi se posebnom plastičnom posudom dizajniranom tako da uspješno ulijeva vodu u nosnicu koja tako prođe kroz sinuse i izađe na drugu nosnicu. Posudice možete kupiti u ljekarnama, a preporučuje se korištenje destilirane ili sterilne vode.

Postupak se najprije radi kroz jednu nosnicu, a potom kroz drugu. To pomaže očistiti sinuse od gustih nakupina.

Izvor: Direktno.hr

Poveznica: Muči vas začepljen nos? Evo kako ga odčepiti na prirodan način (direktno.hr)

/Misija FRAMOST/