U petak, 12. siječnja, završnim koncertom polaznika seminara uspješno je okončana 30. Zimska škola hrvatskog folklora u Koprivnici.

Kao završna točka programa, prisutnima je predstavljena po mnogo čemu jedinstvena koreografija ”Cvelferskim drumovima”, autora Ivana Zlatunića (vokalno prilagodila: Ana Zlatunić; aranžman: Tibor Bün). Pjesme i plesovi područja Cvelferije, kroz ovu koreografiju, po prvi put su predstavljeni i polaznicima Škole hrvatskog folklora.

Cvelferija je dio Slavonije koji obuhvaća 9 sela županjskoga kraja: Vrbanja, Soljani, Strošinci, Drenovci, Đurići, Račinovci, Gunja, Rajevo Selo i Posavski Podgajci. U doba kada je Hrvatska bila podijeljena na pukovnije, a one na niže jedinice satnije, područje ovih sela činilo je dvanaestu satniju. Od njemačkog zwölf, što znači dvanaest, ovaj kraj prozvan je Cvelferijom. To su bila sela koja su se nalazila na granici s Turcima, pa su ovdašnji ljudi prozvani Graničari. Cvelferija i danas ima graničarsku ulogu, jer se nalazi na granici s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom.

”Cvelferskim drumovima” u izvedbi polaznika 30. Zimske škole hrvatskog folklora pogledajte klikom na poveznicu: https://www.facebook.com/100077586752958/videos/6407784355989052

Škola hrvatskog folklora ima poseban značaj jer pruža znanja koja folkloristi ne dobivaju u sklopu nekog drugog stručnog programa pa je položena Škola jedan od kriterija Hrvatskog društva folklornih voditelja i koreografa za stjecanje statusa umjetničkog i stručnog voditelja.

Iskrene čestitke svima!!… organizatorima, suradnicima i polaznicima Škole. Koristimo priliku još jednaput čestitati i našim predstavnicima Katarini, Stanku i Marinku, članovima HKUD ”Sv. Ante – Cim”, koji su uspješno prošli Zimsku školu hrvatskog folklora i dio su ove prekrasne koreografije 😊.

Video/ Izvor: Kulturni centar “Igrišće” Županja

/Misija FRAMOST/