Seminarci s predavačem Goranom Kneževićem, Foto: ETHNO/snimka zaslona; Izvor: Glas Hrvatske

Iskrene čestitke Katarini Tomić, Stanku Bošnjaku i Marinku Juriću koji su od 3. do 12. siječnja u Koprivnici predstavljali HKUD ”Sv. Ante  – Cim” i uspješno prošli Zimsku školu hrvatskog folklora.

Velikim svečanim koncertom polaznika završena je 30. Zimska škola hrvatskog folklora u Koprivnici. Više od sto seminaraca iz Hrvatske i svijeta deset je dana učilo na školi pjesme, plesove i običaje panonske zone, a završni koncert je prilika da široj publici pokažu što su naučili i da glazbeno-scenskim izričajem prenesu svoje emocije i ljubav prema hrvatskoj tradicijskoj kulturi koja ih je sve okupila na ovoj Školi, piše Snježana Jurišić a donosi Glas Hrvatske.

U prepunoj dvorani Domoljub, u kojoj se tražilo mjesto više, 12. siječnja održan je završni koncert Zimske škole hrvatskog folklora kojim su polaznici predstavili sve ono što su naučili ovogodišnjim programom.

Škola hrvatskog folklora dugogodišnji je projekt Hrvatske matice iseljenika i vodi se od 1994. godine s ciljem očuvanja hrvatske tradicijske kulture i etničkog identiteta u hrvatskom iseljeništvu, među pripadnicima hrvatske manjine u europskim državama te kod Hrvata u Bosni i Hercegovini. Na Zimskoj školi Grad Koprivnica je partner, a županija daje podršku od 2018. godine pa je završni koncert svojim dolaskom uveličao i gradonačelnik Mišel Jakšić i zamjenik župana Ratimir Ljubić koji su zahvalili polaznicima na interesu te čestitali predavačima na prenošenju znanja na mlade naraštaje.

Zaslužni za program ovogodišnje škole su: programski stručni voditelj Andrija Ivančan, umjetnički voditelj FA Linđo iz Dubrovnika, Odjel tambura vodio je Tibor Bün, poznati tamburaški voditelj iz Varaždina te Odjel tradicijskih glazbala vodio je glazbeni pedagog Vjekoslav Martinić, poznati majstor izrade tradicijskih glazbala iz Garešnice. Gost predavač ZŠHF bio je uvaženi glazbeni skladatelj maestro Siniša Leopold. Uz njih su predavali vrsni stručnjaci folkloristi i etnokoreolozi kao i renomirani istraživači hrvatskoga folklora: Goran KneževićSlavica MoslavacIvan i Ana ZlatunićVedran VidovićKatica TomacMárk JerántKatarina Horvatović i Kristina Benko Markovica, uz suradnju glazbenih korepetitora Lane Moslavac i Antuna Kotteka te asistenata Filipa MartinićaMartina Durbeka i Adriana Josića. Ispred HMI Školu je vodila Lucija Starčević.

Škola folklora je i više od same škole jer elementi iz narodne kulture i umjetnosti okružuju nas u svakodnevnom životu, u običajima, blagdanima, navikama, dio su književnosti, umjetnosti i program Škole je prilika da osvijestimo to kod što većeg broja ljudi kako bi bili ponosni na tradiciju, porijeklo, bogatstvo koje smo naslijedili i koje trebamo čuvati za nove naraštaje. Hrvatska matica iseljenika ovim programom aktivno uključuje i Hrvate izvan RH te tako pridonosi jačanju hrvatskog identiteta i kulturnog kruga gdjegod Hrvati žive.

Hrvatski folklor živi u mnogim zemljama svijeta na svih pet kontinenata gdje djeluje veliki broj hrvatskih folklornih i tamburaških skupina čiji članovi su proteklih godina bili na Matičinoj Školi folklora jer je to sveobuhvatni jedinstveni program u RH za prijenos specifičnih znanja iz područja folklorne umjetnosti. Zadovoljni seminarci i povezanost svih polaznika tijekom dugi niz godina postojanja škole koja je utemeljena 1963. od strane našeg najpoznatijeg hrvatskog etnokoreologa dr. sc. Ivana Ivančana, samo su dokaz snage ovakvoga programa za očuvanje tradicijske kulture kao temelja našeg kulturnog identiteta.

Uz čestitke svim organizatorima i suradnicima pozivamo zaljubljenike u hrvatski folklor da rezerviraju datume za sljedeću Školu hrvatskog folklora koja je na programu ovoga ljeta.

Autor: Snježana Jurišić

Izvor: Glas Hrvatske

Više na poveznici: HRT: Održana 30. Škola hrvatskog folklora

/Misija FRAMOST/