Foto: HKUD ''Sv. Ante - Cim''

Pet do šest zagrljaja dnevno učinit će naš život ljepšim, produljit će ga, a i poboljšati naše zdravlje, tvrde psiholozi i stručnjaci. Do istog je zaključka došao i američki svećenik Kevin Zaborney koji je 1982. godine današnji dan, 21. siječnja, proglasio Međunarodnim danom zagrljaja! Naime, Zaborney je primijetio da su ljudi između Božića i Valentinova dosta depresivni, baš zbog nedostatka bliskosti i izmjene zagrljaja, pa mu se učinilo zgodnim jednom ovakvom prigodom oraspoložiti ljude baš u siječnju, koji mnogi smatraju najdepresivnijim mjesecom u godini. Ideju su prihvatili i psiholozi te je Dan zagrljaja prvi put službeno obilježen 1986. godine u američkom Michiganu.

Da grljenje ima pozitivan učinak na naše zdravlje, potvrđuju i riječi psihologinje Virginije Satir koja tvrdi kako su čovjeku potrebna četiri zagrljaja dnevno kako bi preživio. ”Osam zagrljaja dnevno treba nam kako bismo se održali, a 12 zagrljaja na dan da bismo napredovali”, kaže Satir.

Često iskazivanje osjećaja grljenjem može sniziti rizik od bolesti srca, ublažiti poguban utjecaj stresa, osloboditi nas od umora, poboljšati imunitet pa čak i ublažiti simptome depresije. Naime, prema mišljenju psihologa, samo deset do dvadeset sekundi toplog zagrljaja može u našem mozgu izazvati pozitivnu reakciju. Kada osoba primi zagrljaj, u organizmu se otpušta hormon oksitocin koji smanjuje razinu stresa u mozgu te se povisuje razina serotonina i endorfina, poznatih i kao ”hormoni sreće”, koji snižavaju visoki krvni tlak, smanjuju umor i stres te osjećaj anksioznosti i boli. Zbog aktivacije spomenutih hormona, osobe prilikom grljenja obuzima osjećaj ugode i blagostanja.

Istraživanja su pokazala da o grljenju ovisi i naša inteligencija, jer grljenje pozitivno utječe i na razvoj mozga, pa se vjeruje da će ona djeca koju se više grli biti inteligentnija, od one koju su roditelji manje grlili. Također, djeca koju se više grli dok su još bebe ranije progovore i prohodaju.

Zagrljaj treba biti srdačan i topao. Budući da je prisno, grljenje ima i pripadajući bonton. Bonton grljenja nalaže da se zatraži dopuštenje prije grljenja i da se poštuje osobni prostor osobe koju se grli.

Svi volimo zagrljaje, ponajviše djeca, jer nježni dodir i topla riječ ponekad je sve što nam treba, kako velikima, tako i malima. Zagrljaj liječi te pruža utjehu i snažnu poruku ljubavi, posebno djeci, jer zagrljaji pomažu djeci da osjete ugodu i sigurnost i zaborave sve loše osjećaje i događaje. Često grljeno dijete izraste u sretnu i samopouzdanu osobu.

Istraživanja su pokazala kako i naši kućni ljubimci, posebno psi, vole zagrljaje. Kada vlasnik zagrli svog psa, pseće srce ubrza rad i do 30 posto – iz čiste radosti.

Izvori: /Ordinacija.hr (vecernji.hr)/, / Novi list/, /(Zagorje-international.hr)/, /Nacional.hr/

/Misija FRAMOST/