Cimske kuke; Foto: Kristina Pehar

Krenula je sezona branja kuka – Hercegovcima omiljenog vjesnika proljeća; piše portal Jabuka.tv.

Mnogi se pitaju – jesu li kuke i šparoge isto? Istina je da su im zajedničke brojne zdravstvene blagodati, ali se radi o potpuno različitim biljkama, iako ih proglašavaju ”divljim šparogama”.

Ukoliko niste znali, stručni naziv kuka koje još nazivaju i bljušt je Tamus communis, koje konzumiramo mlade, dok su njeni plodovi kada sazriju crvenkaste boje – otrovni, navodi portal Jabuka.tv.

Kuke spadaju u red povijuša i penjačica, a njihova posebnost je ta što rastu među suhozidom i dračom uz prisojnu stranu, pa nije uvijek lako doći do njih, ali se potraga itekako isplati.

Ukoliko želite očistiti organizam od raznih toksina, kuke su idealna proljetna namirnica, budući da sadrže samo oko 20 kalorija na 100 grama.

Ovo samoniklo jestivo bilje gorkastog okusa za koje se vjeruje da je dobilo prepoznatljivo ime po savinutim krajevima obiluje vitaminima i mineralima.

Osim toga, ima antiupalna svojstva, diuretičko djelovanje, ali se i upotrebljava pri liječenju reumatskih bolesti, pri čemu, valja napomenuti – treba biti oprezan.

Pripremiti ih možete na različite načine – ”na salatu” uz luk i kuhana jaja, napraviti slastan omlet ili rižoto, iako su najzdravije sirove.

O tome kakva su delicija govori i činjenica da se kilogram prodaje za čak 20 KM, pa je tako branje kuka za nekoga i unosan posao.

Ako do sada niste uspjeli nabrati svoj struk, ne brinite jer one posebno ”niču” nakon kiše, a kada nam dođu ljepši, sunčani dani valja se pripaziti zmija koje izlaze iz svojih skrovišta.

Više doznajte na poveznici: Kuke – hercegovački vjesnik proljeća i prava delicija – Jabuka.tv

Izvor: (www.jabuka.tv)

/Misija FRAMOST/