Veliki tjedan

Četvrtak, 28. 3. 2024., ČETVRTAK VEČERE GOSPODNJE

NAPOMENA: MISA VEČERE GOSPODNJE neka se slavi navečer u prikladno vrijeme. Dok se pjeva Slava zvone sva zvona, a onda “ušute” do “Slave” Vazmenog bdjenja. Poslije homilije, gdje to preporuča pastoralni razlog, može se obaviti obred pranja nogu. ▪Poslije pričesti ciborij s posvećenim česticama ostavi se na oltaru. Misa se završi Popričesnom molitvom, ispusti se završni obred mise, a zatim slijedi prijenos Svetootajstva, pohranjivanje na prikladno mjesto (pokrajnji oltar) te klanjanje pred Presvetim. Poslije prenošenja Svetootajstva oltar se razotkrije i iznesu križevi iz crkve. U crkvi ostaju samo pokriveni križevi.

IMENDANI: Polion, Sonja, Nada, Priska

BOJA LITURGIJSKOG RUHA: bijela

ČITANJA: Izl 12,1-8.11-14; Ps 116,12-13.15.16b-18; 1Kor 11,23-26; Iv 13,1-15

MISAO IZ EVANĐELJA DANA: ”Do kraja ih je ljubio.”, Iv 13,1-15

 

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

Bijaše pred blagdan Pashe. Isus je znao da je došao njegov čas da prijeđe s ovoga svijeta Ocu, budući da je ljubio svoje, one u svijetu, do kraja ih je ljubio. I za večerom je đavao već bio ubacio u srce Judi Šimuna Iškariotskoga da ga izda. A Isus je znao da mu je Otac sve predao u ruke i da je od Boga izišao te da k Bogu ide pa usta od večere, odloži haljine, uze ubrus i opasa se. Nalije zatim vodu u praonik i počne učenicima prati noge i otirati ih ubrusom kojim je bio opasan.

Dođe tako do Šimuna Petra. A on će mu: ”Gospodine! Zar ti da meni pereš noge?”

Odgovori mu Isus: ”Što ja činim, ti sada ne znaš, ali shvatit ćeš poslije.”

Reče mu Petar: ”Nećeš mi prati nogu nikada!”

Isus mu odvrati: ”Ako te ne operem, nećeš imati dijela sa mnom.”

Nato će mu Šimun Petar: ”Gospodine, onda ne samo noge, nego i ruke i glavu!”

Kaže mu Isus: ”Tko je okupan, ne treba drugo da opere nego noge – i sav je čist! I vi ste čisti, ali ne svi!” Jer znao je tko će ga izdati. Stoga je i rekao: ”Niste svi čisti.”

Kad im dakle opra noge, uze svoje haljine, opet sjede i reče im: ”Razumijete li što sam vam učinio? Vi me zovete Učiteljem i Gospodinom. Pravo velite jer to i jesam! Ako dakle ja – Gospodin i Učitelj – vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge. Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih.”

Riječ Gospodnja.

Izvor: / hilp.hr /

Poveznica: https://www.hilp.hr/liturgija-dana/

Foto: SaraD

/Misija FRAMOST/