Franjevački centar sv. Ante, Cim

Danas je Veliki četvrtak- spomendan na Isusovu posljednju večeru s učenicima, dan uoči židovskog blagdana Pashe, na kojoj je ustanovljena sveta misa. Veliki četvrtak posljednji je dan korizme do mise večere Gospodnje, kojom počinje vazmeno trodnevlje- dani tišine, molitve i promišljanja o tome kako je Isus podnio nezamislivu patnju i bol za otkupljenje grijeha i spas svakog čovjeka.

U katedralama i matičnim crkvama svih biskupija u jutro se slavi misa posvete ulja – Missa chrismatis; na kojoj se posvećuje ulje za svetu potvrdu i svećeničko ređenje te ulje za bolesničko pomazanje i katekumene, a svećenici, zajedno s biskupima, obnavljaju obećanja dana na ređenju, da će vjerno obavljati prihvaćenu službu.

Uvečer se na svečan način slavi euharistijsko slavlje, misa večere Gospodnje, kojom počinje vazmeno trodnevlje. Na otajstven se način slavi i obnavlja ustanovljenje euharistije i svećeničkog reda. U spomen na Isusov čin pranja nogu učenicima za vrijeme Posljednje večere, opisanom u današnjem Evanđelju po Ivanu (Iv 13,1-15), ponegdje se nakon Službe riječi upriličuje i obred pranja nogu. Nakon pričesti slijedi prijenos Svetootajstva, a po završetku večernjih obreda iz crkve se uklanjaju ukrasi, razotkriva oltar i prestaju svirati orgulje i zvoniti zvona sve do vazmenoga bdjenja i obreda Velike subote.

Izvori: Hercegovackiportal.com; Zupajastrebarsko.hr; Hr.wikipedia.org i dr.

Poveznice: Veliki četvrtak: Spomen na Posljednju večeru na kojoj je ustanovljena sveta Misa i Pričest | Hercegovački portal (hercegovackiportal.com); Župa svetog Nikole biskupa – Jastrebarsko – Svetac dana (zupajastrebarsko.hr); Veliki četvrtak – Wikipedija (wikipedia.org); …

Oznaka: SVETAC DANA

Foto: SaraD

/Misija FRAMOST/