Hrvatsko žrtvoslovno društvo iz Zagreba (HŽD), u suradnji s Pododjelom za Drugi svjetski rat i poraće HNS-a i Središtem za istraživanje posljedica totalitarizama, već nekoliko godina za redom organizira hodočašće pod nazivom “Stopama uporno prešućivanih hrvatskih žrtava u četrdesetim godinama 20. stoljeća”.

U sklopu ovogodišnjeg hodočašća, u čijem se kalendaru posjeta nalazi i Hercegovina, točnije mjesta Čapljina, Ljubuški, Struge, Stolac, Široki Brijeg i Mostar (Ilići i Cim);  u subotu, 20. travnja, kod Gospinog kipa na Bakšimu , u Ilićima, otkrivena je i blagoslovljena spomen-ploča s imenima prvih žrtava Drugog svjetskog rata u Ilićima te položeni vijenci i svijeće u čast Ilićkih i Cimskih mučenika, čiji spomendan obilježavamo 15. travnja.

Naime, prije točno 83 godine počinjeni su nemilosrdni zločini nad hrvatskim žiteljima Ilića i Cima. Dogodilo se to 13. do 15. travnja 1941. godine, oko Uskrsa, kada je razoreno i zapaljeno oko stotinu kuća i ubijeno na desetine Ilićana i Cimljana. Događaj nikada nije posve istražen, niti dokumentiran.

Hrvatsko žrtvoslovno društvo iz Zagreba, utemeljeno 1991. godine kao nevladina i nestranačka humanitarna udruga, bavi se istraživanjima, pronalascima i trajnim obilježavanjem svih stratišta hrvatskog naroda u četrdesetim godinama prošlog stoljeća. Za nas je posebno zanimljivo i važno što se na njihovu popisu nalaze i Ilići i Cim.

Svim mučenicima Ilića i Cima i žrtvama Drugog svjetskog rata, neka je vječna hvala i slava!! Počivali u miru!!

Foto: Ante Boras

/Misija FRAMOST/