Prije 157 godina, u vremenima kad su franjevci bili najčvršći stup svog naroda, fra Petar Bakula najavljuje osnivanje franjevačke župe Grude, i među naselja koja će joj pripadati piše Dragićinu.

Dragićina je tada bilo selo s 43 kuće, a u svakoj kući minimum 6 ljudi.

Prije 99 godina Dragićani su s fra Gabrom Grubišićem uzeli za zaštitnika svetog Juru, biskup ondašnji fra Alojzije Mišić darova im moći u oltar kapelice, a od kapelice nasta crkva fra Jurina koju izgradi fra Stanko Pavlović, uz pomoć svojih i naših fra Bernarda Marića i fra Ante Šaravanje.

Danas u Dragićini blista Trg svetog Jure.
I bilo je danas u Dragićini uistinu svečano.

Fratri i narod, u najtežim vremenima za čovječanstvo još od II svjetskog rata, opet kao jedno šalju snažne poruke, mole se Bogu, svom Stvoritelju, vjeruju u bolje sutra, svjesni su da će dobro pobijediti.

Sveti Juraj, čije ime znači zemljoradnik, rođen je u kršćanskoj obitelji u Kapadociji oko 280. godine. Preselio se u Palestinu i pridružio se Dioklecijanovoj vojsci. Godine 303., kada je car izdao edikt o progonu kršćana, Juraj je svu svoju imovinu darovao siromasima, poderao dokument i ispovjedio svoju vjeru u Krista.

Fra Mile Vlašić je propovijedao na rodnoj grudi, a koncelebrirali su mu župnik fra Stanko Pavlović i župnik Cima, Ilića, Rudnika… fra Luka Marić. – Kada gledamo svetog Juru, što možemo vidjeti, zaključiti? Puno toga. Jure je svetac koji puno toga odražava i puno toga iz njega zrači. Riječ je o mladiću, vitezu koji je u svoje vrijeme bio primjer viteštva. Kažu da je svetac cijeloga svijeta, hvale ga ne samo Katolička crkva, već i Pravoslavna, Đurđevdan, i mnoge druge protestantske, jer su u svetom Juri uvijek prepoznavali i vidjeli jednog posebnog sveca, jednu posebnu veličinu. Dragićina je izabrala za zaštitnika svetog Juru i s ponosom ga slavi – kazivao je fra Mile.

Doba u kojem je rođen i živio, doba je rođenja i života svete Kate. Jedno uz drugo stoje Grude i Dragićina, uz Krista, upravo onako kako su stajali sveti Jure i sveta Kata koji su svoje tijelo predali u smrt, ali Krista se nisu htjeli odreći.

– Jure je povijesna osoba, Jure je stvarna osoba, glas o Jurinoj mučeničkoj smrti pronio se brzo. Podižu se crkve Juri u čast, a u 5. stoljeću, Papa Juru uzdiže na čast sveca, proglašava ga svecem za cijelu crkvu i za cijeli svijet kršćanski. Sestre i braćo Jure je čovjek koji je odgovorio izazovima svog vremena… Jedna zraka svjetla razbija tamu, mi svi smo jedna zraka svjetla, jedino pomoću svjetla možemo razbijati tamu među nama, a Isus je to svjetlo i kaže nam: Ja sam svjetlo svijeta! A i Jure je to svjetlo… zato kada gledamo lik svetoga Jure, vidimo koliko taj Jure zrači, on je jednostavno duhovni ratnik, ratnik svjetla i zato je postao velik i zato je ostao velik – kazao je fra Mile među ostalim, a prepuna dragićka crkva, plato… su mu zapljeskali na nadahnutim riječima.

Nakon svete mise uslijedilo je druženje, a posebno radostan bio je grudski župnik, veliki graditelj fra Stanko Pavlović jer rastu nezaustavljivo njegove Grude i Dragićina, te kroz ova olovna vremena idu uz čvrstu vjeru.

Također, tradicionalno su Dragićani odnijeli hranu mještanima koji nisu zbog zdravstvenih poteškoća mogli doći na svetu misu, a došli su i brojni prijatelji iz drugih mjesta, a visoko izaslanstvo predvodio je grudski načelnik Ljubo Grizelj.

Tijekom dana i večeri druženje je nastavljeno uz nagradnu igru i darivanje mještana, te uz glazbu uživo, piše portal Grude.com.

Više na poveznici: Grude.com – FOTOGALERIJA: BLAGDAN SVETOG JURE U DRAGIĆINI! 99 godina mučenik, vitez, svetac… čuva jedno od najsložnijih mjesta…

TEKST/ AUTOR: Grude.com

FOTO/ VIDEO: ANTE BORAS

/MISIJA FRAMOST/