Svečano je otvoreno 26. Mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske 2024.

Velebna izložba Babe Penavuše – svjedok ustrajnosti kojoj se treba diviti i koja nas veže uz Hercegovinu.

Donosimo vam tekst portala hercegovina.in i fotografije našeg Ante Borasa koji je bio na svečanom otvorenju ove tradicionalne manifestacije u Mostaru. Svake godine i naša Misija FRAMOST biva pozivana na programe Mostarskog proljeća.

Velebnom izložbom Sofije Naletilić – Babe Penavuše iz fundusa Franjevačke galerije i muzeja u Širokom Brijegu, u Galeriji kraljice Katarine svečano je otvoreno 26. Mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske 2024.

Manifestaciju je otvorio predsjednik HNS-a BiH, visokog pokrovitelja manifestacije, dr. Dragan Čović.

– Kada govorimo o onome što jest danas Mostar, pitamo se može li biti išta ljepše od proljeća u Mostaru. Vrlo je jasno da može, i to upravo kroz Mostarsko proljeće s Maticom hrvatskom.

Večerašnja izložba na poseban način svjedoči svojom ustrajnošću kojoj se treba diviti i koja nas na poseban način veže uz našu Hercegovinu – kazao je dr. Čović.

Brojnim uzvanicima na svečanosti otvaranja, uime organizatora, obratila se predsjednica Matice hrvatske Mostar akademkinja Ljerka Ostojić.

– Idućih 40-ak dana ovdje će se dizati kazališni zastori, iz publike dolaziti osmijesi i pljesak,
najljepšim notama i stihovima tkat ćemo još jedno Mostarsko proljeće. Hvala svima koji jesu ili će biti dijelom naše zajedničke priče koja u Mostaru traje gotovo tri desetljeća – kazala je akademkinja Ostojić.

Na izložbi samouke umjetnice, kiparice iz Mokrog pokraj Širokog Brijega, koja je svoj umjetnički put počela posve slučajno, u 7. desetljeću života, predstavljene su 23 skulpture koje je Penavuša izradila ilustrirajući svijet oko sebe, o čemu je više govorio urednik izložbe Dragan Marijanović.

– Riječ je o neobičnoj ženi koja je svoje ljudske tuge liječila tako što je oblikovala drvo od
minijatura do totemizma za koji ona nikada u životu nije čula niti je znala što je totem. Penavuša je bila začudna pojava. Ona je sjedila u svom dvorištu, a oko nje je frcalo drvo.

Fratri Vendelin Karačić i Ante Marić pokazali su neke njezine skulpture književniku Dubravku Horvatiću i tako je počela globalna priča o Sofiji Naletilić Penavuši… – kazao je, među ostalim, Marijanović dodajući kako se nada da će netko u ovoj zemlji shvatiti kako je vrijeme da se razmisli o formiranju instituta koji bi proučavao njezinu ostavštinu.

Inače, radovi Sofije Naletilić Penavuše izlagani su na 20 samostalnih i približno isto toliko skupnih izložbi. Posmrtno je nagrađena Grand Prixom INSITA ‘94. u Bratislavi.

– HT Eronet i ove je godine ponosni generalni sponzor jedne od najdugovječnijih kulturnih manifestacija na ovim prostorima, 26 godina “staroga” Mostarskoga proljeća – Dana Matice hrvatske. Od prvoga smo dana uz mostarsku Maticu i njezino Proljeće i potporom ovoj instituciji i ovoj manifestaciji potvrđujemo da gospodarstvo i kultura itekako mogu zajedno djelovati, rasti i doprinositi zajednici. Iza nas su godine velikih umjetničkih događaja i programa koje je ovome gradu, našoj državi i regiji, omogućila Matica hrvatska Mostar – kazao je, među ostalim, predsjednik Uprave generalnog sponzora manifestacije HT Eroneta dr. sc. Goran Kraljević. Večer je glazbeno upotpunila Etnoskupina Čuvarice iz Rame.

TEKST: HERCEGOVINA.IN

FOTO: ANTE BORAS

/MISIJA FRAMOST/