Foto/ Izvor: /Zupajastrebarsko.hr/

Crkva danas slavi blagdan Majke dobrog savjeta. Nastanak ovog blagdana vezan je uz 25. travnja 1467. godine kada je jedna slika Majke Božje na čudesan način prenesena iz Albanije u Italiju, u grad Genazzanu.

Naime, u talijanskom gradiću Genazzanu (Lazio), nedaleko od Rima, nastalo je krajem srednjega vijeka veliko svetište Majke Božje dobroga savjeta (latinski Mater boni consilii, talijanski Madonna del Buon Consiglio). Od 1356. tim svetištem upravljaju redovnici augustinci.

Prema legendi i pobožnoj tradiciji tamo je na čudesan način 25. travnja 1467, u vrijeme vladavine pape Pavla II, prenesena slika Majke Božje, koja se stoljećima prije toga štovala u albanskom gradu Skadru (Shkodër). Predaja govori da su sliku donijeli anđeli kako bi je spasili pred turskim nadiranjem.

Toga dana u Genazzanu, 45 kilometara jugoistočno od Rima, svečano se slavio blagdan svetog Marka, zaštitnika župe. Sabralo se mnogo vjernika iz susjedstva, pa i iz samog Rima. Nakon što je završila služba Božja, na crkvenom trgu odvijalo se pučko veselje. Iznenada je zazvonilo crkveno zvono, a nije bilo vrijeme ni za službu Božju ni za pozdravljenje. Zvono je zazvonilo samo od sebe, a zrakom je odjeknula umilna glazba. Na nabu se pojavio sjajni bijeli oblačić koji se spuštao sve niže. Odjednom je postala vidljiva slika Majke s Djetetom. Odjeknuli su povici: ”Miracolo, miracolo!” (Čudo, čudo!) Mnogi su pali na koljena i sklopili ruke, a u očima su zablistale suze radosnice. Čuđenje je još više poraslo, kad je slika odlebdjela prema nedovršenoj augustinskoj crkvi i zaustavila se lebdeći unutar zida visokog jedva dva metra. Uz tu sliku, najprije nazvanu Gospa od Raja (Madonna del Paradiso), razvila se u Genazzanu velika pobožnost, koja traje sve do današnjih dana. Čudesna slika nazvana je ”Majkom dobrog savjeta”, prema crkvi u kojoj je smještena.

Genazzano je svesrdnim nastojanjem augustinaca poznat kao veliko marijansko svetište ne samo u Italiji, nego i diljem Europe i svijeta. Mnogi pape su svetište u Genazzanu obdarili brojnim duhovnim povlasticama, a neki su tamo odlazili i kao hodočasnici. Urban VIII. posjetio je Genazzano 1630, a Inocent XI. sliku je 1682. dao okruniti. Benedikt XIII. uveo je 1727. proslavu Majke dobrog savjeta u crkveni kalendar.

Pio IX. posjetio je Genazzano više puta, a njegov nasljednik Leon XIII. dao je postaviti sliku Majke dobrog savjeta u glasovitu Sikstinsku kapelu. On je 22. travnja 1903. u Lauretanske litanije uveo zaziv: ”Majko dobroga savjeta, moli za nas!” Imao je sliku Majke dobrog savjeta u svojoj radnoj sobi i često se Majci Božjoj obraćao za savjet. Pio XII. stavio je svoj pontifikat pod zaštitu Majke dobrog savjeta i sastavio molitvu u njezinu čast. Veći dio crkve Majke od dobrog savjeta u Genazzanu uništen je u Drugom svjetskom ratu, ali slika je ostala netaknuta. Čudesna slika i danas, nakon više od 500 godina, kao da lebdi u zraku uz tanani sloj žbuke, a zagovoru Majke dobrog savjeta pripisuju se brojna čudesa. U Genazzano su pored ostalih hodočastili i pape Ivan XXIII. i Ivan Pavao II.

Godišnje slavlje u Genezzanu održava se 25. travnja, ali se diljem svijeta Majka dobrog savjeta slavi na današnji dan, 26. travnja, kako njezin blagdan ne bi kolidirao sa spomendanom svetog Marka, kojeg slavimo dan ranije. Majku dobrog savjeta zazivaju osobe koje žele biti prosvijećene, a zaštitnica je Genazzana, Albanije, mnogih ustanova, naselja, biskupija, župa, crkava, kapela i udruga diljem svijeta i hrvatskih krajeva (riječka provincija Družbe sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskog, kapela Družbe sestara milosrdnica u Puli, samostan karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Poredju kod Huma na Sutli). (Tekst/ Izvor: Zupajastrebarsko.hr)

MOLITVA MAJCI DOBROG SAVJETA (Ivan Pavao II.)

Majko Dobrog Savjeta, pokaži nam uvijek kako služiti čovjeku svih naroda, kako ga dovesti putu spasenja.
Kako braniti pravdu i mir na svijetu koji je stalno uništavan sa svih strana.
Koliko živo želim povjeriti ti sve teške probleme društva, sustava, država.
Probleme koji ne mogu biti riješeni mržnjom, ratom ili samouništenjem
već samo mirom, pravdom, poštivanjem svakog čovjeka i narodnosti.
O Majko Crkve! Učini da Crkva uživa slobodu i mir u ostvarivanju svog poslanja spasenja
i da hodeći prema tom cilju postane zrela, do jedne nove zrelosti vjere
i potpuno ujedinjena!
Pomozi nam pobijediti suprotnosti i teškoće!
Pomozi nam otkriti svu jednostavnost, ponos i dostojanstvo kršćanskog poziva!
Pomozi da ne nedostaju radnici u vinogradu Gospodnjem!
Posveti obitelji, bdij nad dušama mladih i srcima djece.
Pomozi nam svladati velike moralne prijetnje koje pogađaju sve oblike života i ljubavi.
Izmoli nam milost trajnog obraćenja, svjedočenja križa i uskrsnuća tvoga Sina. Amen.

Majko dobrog savjeta, MOLI ZA NAS!!

Izvor: /Zupajastrebarsko.hr/  

Poveznica: Župa svetog Nikole biskupa – Jastrebarsko – Svetac dana (zupajastrebarsko.hr)

Oznaka: SVETAC DANA

/Misija FRAMOST/