Danas je Majčin dan, blagdan u čast majki i majčinstva. Obilježava se i slavi svake godine druge nedjelje u svibnju, u više od 40 zemalja diljem svijeta.

Tradicija slavljenja majki i majčinstva potječe još iz doba starih Grka i Rimljana, a za obilježavanje Majčina dana kakvog poznajemo danas zaslužna je Anna Jarvis, koja je 1908. organizirala proslavu u čast svoje pokojne majke Ann Reeves Jarvis. Njena ideja o službenom slavljenju Majčinog dana prvo je odbijena od strane američkog Kongresa, da bi nekoliko godina kasnije, 1911., bila usvojena, a od 1914. određen je i službeni dan za slavljenje Majčina dana, koji se u većini država koristi i danas, a to je druga nedjelja u svibnju.

Ovaj dan u raznim zemljama i kulturama obilježava se na različite načine, no svima je zajedničko iskazivanje poštovanja i ljubavi prema našim dragim majkama te slavljenje uloge i važnosti majke u društvu.

Od iznimne je važnosti cijeniti ljude koji su zaslužni za naš život. I svakodnevno bismo im trebali iskazivati ljubav, zahvalnost i poštovanje; no u ove posebne dane malo više promišljamo o tome što zapravo znači biti roditelj i to je razlogom postojanja Majčina i Očeva dana.

Drage naše majke , sretan Vam i ovaj dan i za svu ljubav HVALA VAM!!

Foto: SaraD

/Misija FRAMOST/