Foto/ Izvor: Zupajastrebarsko.hr

Sveta Sara (hebrejski śārāh: kneginja), zvana i Saraja, junakinja Starog zavjeta, pramajka izraelskog naroda, bila je žena praoca i patrijarha Abrahama. Pobožna, gostoljubiva i lijepa žena, putovala je s Abrahamom iz Ura (Gornja Mezopotomaija) u Kanaan (područje zapadno od Jordana i Mrtvog mora), a potom u Egipat. U Egiptu je Abraham Saru skrivao kao svoju sestru, kako je faraon ne bi ubio. Abraham se možda mogao i razvesti od Sare zbog neplodnosti, ali ostao joj je vjeran do smrti.

Budući da Sara nije mogla roditi, predložila je Abrahamu da ima obećanog sina s njezinom egipatskom sluškinjom Hagarom. Tako je Hagara rodila sina Jišmaela. Jednog dana, pak, kad je Sari bilo već 90 godina, nenajavljeno su Abrahama i nju posjetila trojica anđela u ljudskom obliku. Kroz šatorsko platno Sara je čula da su joj oni navijestili rođenje sina. Nato se Sara nasmijala, u nevjerici da će ikad zatrudnjeti.

Dugo nerotkinja, Sara je ipak postala majka obećanog potomka Izaka. Vjerojatno je u tom kontekstu i njezin obećani sin dobio ime Izak, „onaj koji se smije”.

Pokopana je u špilji na Makpelskoj poljani. U Novom zavjetu Sara je primjer jake vjere i majka novog Božjeg naroda. Njezinim primjerom (kao i primjerom Ane, majke Samuela i Elizabete, majke Ivana Krstitelja) želi se istaknuti kako je Bogu sve moguće. Воg је рrеmа Ѕаrі bіо mіlоѕrdаn, a o Sarinoj vjeri lijepo svjedoči i Poslanica Неbrејіmа: „Vјеrоm і sama Ѕаrа, i to unаtоč poodmakloj dоbі, postade sposobna dа zаčnе, јеr je držala vјеrnіm onоgа kојі јој je оbеćаo. Zаtо se i rodiše оd јеdnоg jedinog čovjeka, і tо gotovo mrtva, potomci „tako mnogobrojni kao zvіјеzde nebeske і kao neizbrojiv ріјеѕak nа morskoj оbаlі“. (Неbrејіmа 11, 11-12)

(Izvor/ Tekst: Zupajastrebarsko.hr)

Danas na Duhovski ponedjeljak, na početku Duhovske osmine, Crkva slavi blagdan Marije Majke Crkve. Marija se nalazi u skupu onih koji su iščekivali silazak Duha Svetoga. Ona okuplja apostole i učenike oko sebe i tako im je svima Majka.

Crkva danas također slavi i svetog Bernardina Sienskog, ”apostola Italije”, franjevca, pučkog propovjednika i misionara; te svetog Antonina Pierozzia – Antonina iz Firence, talijanskog dominikanca, nadbiskupa Firence, teologa i književnika.  

Više o svecima dana možete doznati klikom na poveznicu službene web stranice župe svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko: http://www.zupajastrebarsko.hr/svetac_dana.asp

/Misija FRAMOST/