Foto: Hrvatska matica iseljenika (HMI)

Novi tjedan, novo slovo, i polako gradimo hrvatsku tradicijsku abecedu. Sa slovom C nam se predstavlja Hrvatska nastava u Švicarskoj.

C – CETINA

Cetina je najdulja dalmatinska rijeka, a nalazi se u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Izvire na obroncima Dinare, prolazi krškim područjem prema gradovima Sinju i Trilju, ulazi u kanjon i teče prema jugu te se u gradu Omišu se ulijeva Jadransko more.

Na Cetini postoje četiri hidroelektrane te se na njoj puni i poznata istoimena izvorska voda.

Rijeka je iznimno popularna za rafting i kayaking, njen kanjon poslužio je i za snimanje filmova, a i legenda o poznatoj hrvatskoj heroini Mili Gojsalić vezana je za Cetinu.

I na samom kraju, priča o Cetini ne može završiti bez spomena klapskog pjevanja, a grad Omiš domaćin je i utemeljitelj Festivala dalmatinskih klapa te najugledniji klapski festival.

”Dok Cetina teče

Uvik će nas biti

čvrsti smo ka stina

dragi Bog nas štiti

Tukli su nas vitri

nevere od rata

al’ slomili nisu

granu od Hrvata”.

VIDEO/ klik na: https://www.facebook.com/100064388361427/videos/418204847728246

Hrvatska nastava u inozemstvu namijenjena je djeci i mladima hrvatskog podrijetla kojima je hrvatski jezik obiteljski jezik, ali i svima ostalima zainteresiranima za učenje hrvatskog jezika i upoznavanje hrvatske kulture.

Osim jezikoslovlja, obuhvaća i stjecanje znanja o Hrvatskoj, njezinoj kulturnoj i prirodnoj baštini, povijesnim i zemljopisnim činjenicama, književnosti, likovnoj i glazbenoj umjetosti te razvijanju osjećaja pripadnosti i hrvatskog nacionalnog identiteta.

U projektu „Tradicijska abeceda“ sudjeluju učiteljice Marina Bukovec i Sara Marđetko s učenicima nastavnih mjesta: Aarau, Arbon, Biel, Dulliken, Heerbrugg, Frauenfeld, Regensdorf, Solothurn, Schaffhausen, Uster, Uzwil, Wohlen.

Izvor: HRVATSKA MATICA ISELJENIKA

/Misija FRAMOST/