Emisija “Selu u pohode” BH radija 1 u posjetu Cimu i Ilićima

23. svibnja 2018. | Sv. Ante Cim

Jučer i danas je u posjet Cimu i Ilićima, stigla ekipa radijske emisije  “Selu u pohode”, predvođena urednicom Enisom Hajdarević – Šojko. To je emisija BH radija 1 koja je u radijskom eteru od 2004. godine.

Emisija se emitira svake subote od 07:10 do 08:00.

Članovi HKUD – a “sv. Ante – Cim” dočekali su drage goste te ih prvo turistički proveli kroz Cim, Iliće i Vrelo Radobolje.

U utorak, 22. 05. 2018. godine u Domu svetog Ante u Cimu snimljeni su razgovori o povijesti Cima i Ilića, njihovim najznačajnijim lokalitetima, Crkvinama – starokršćanskoj bazilici, crkvi svete Ruže Viterbske, Vrelu Radobolje, gaju Smrčenjaci itd.

Fra Luka je u svom obraćanju nagasio kako cu Cim i Ilići kao brat i sestra te da se ne može govoriti o pojedinačnim mjestima te naglasio važnost našeg Zajedništva na ovim prostorima. Zatim je govorio o svetom Anti, svetom Franji, istoimenim crkvama, pobožnosti “13 utoraka svetom Anti” te vjerskom životu općenito.

Marinko Jurić, potpredsjednik HKUD-a “sv. Ante – Cim” rekao je nešto više o povijesti Društva sv. Ante, njegovom obnavljanju kao HKUD “sv. Ante – Cim”  te o Društvu danas. Folklornom ansamblu te ostalim sekcijama koje uz Društvo djeluju.

Silvija Vukojević, voditeljica mješovitog pjevačkog zbora “sv. Ante ’39”, govorila je o samom zboru, njegovoj povijesti iz 1939. te zboru danas.

Šima Ivanković, voditeljica kreativne radionice “Zlatovez” pričala je o samoj radionici te predstavila svoje pjesme.

Radijska ekipa je još taj dan snimila i dio mise, dio pobožnosti svetom Anti.

Idući dan, srijeda, 23.05.2018. godine radijska ekipa posjećuje Ilku Pandžu u Raštanima koja ima 105. godina. Poučeni njenim životom i njenom ljubavi prema voćkama vraćamo se u Dom svetog Ante gdje nastavljamo snimanje.

Mješoviti pjevački zbor “sv. Ante ’39” otpjevao je nekolike pjesme koje članovi toga zbora pjevaju na svim proslavama i feštama.

Nakon njih naša izvorna skupina folklornog ansambla HKUD “sv. Ante – Cim” predstavila je gange, bećarce i brojalice posebne za ovaj kraj.

Nevenka Ćubela i Dragica Ćubela pričale su o tradicijskoj odjeći, nakitu, hrani i naravno Cimskom vinu.

Doris Dujmović, povjerenica za folklor, razgovarala je o mladima u Društvu, njihovom položaju kao nasljednicima naše tradicije.

Lucija Pandža, članica dječijeg folklornog ansambla HKUD – a “sv. Ante – Cim” razgovarala je o dječijem folkloru i njenom doživljaju folklora.

Dijana Zovko, profesorica hrvatskog jezika i književnosti razgovarala je o djeci i mladima s kojima jako često organizira i priprema priredbe u Centru svetog Franje u Ilićima.

Ovo je samo dio onoga što je radijska ekipa zabilježila, opširnije o navedenim temama kao i o ostalim segmentima našeg mjesta čuti će te u emisiji.

Datum emitiranja će biti uskoro objavljen.

 

 

 

Osmrtnica.ba banner

Misao tjedna

“Iskustvo nas uči da cijenimo one rijetke ljude koji nas štuju zbog onoga što jesmo…” (Gail Godwin)

“Od kakve nam je pomoći netko kome se možemo obratiti samo biranim riječima?” (Elizabeth Bibesco)