Novi turnus kreativne radionice “Zlatovez” koju već 17 godina vodi Šima Ivanković, započeo je u prostorijama crkve svete Barbare u Mostaru, s ciljem očuvanja kulturne baštine zlatoveza, tehnike koja sve više postaje popularnija u društvu i krasi zidove brojnih objekata.

Misija “FRAMOST – Poveznica baštine ljudi i prostora” organizator je radionice čije su rukotvorine, posebice zlatovez, raznošene svugdje po svijetu, a jedna od njih nalazi se i kod svetog Oca u Vatikanu.

Radionica je besplatna, mogu joj se priključiti osobe svih životnih dobi, a ovaj turnus okupio je petnaestak polaznika koji će se baviti sakralnim i motivima žive i mrtve prirode.

– Radionica se organizira kako se ne bi zaboravila ta vrsta kulturne baštine. Zahvaljujući radionici zaboravljene tehnike se čuvaju i prenose dalje. Uči se sve o šivanju, vezenju, pletenju, modeliranju te o decoupage tehnici ali najveća zadaća radionice je ponuditi svu pomoć oko tehnike zlatoveza – veza zlatnim nitima. Tehnika zlatovez postaje sve popularnija u društvu – kazao je Feni potpredsjednik Misije FRAMOST Marinko Jurić.

Dodao je kako je zanimljivost radionice to što su rukotvorine polaznika, posebice zlatovez raznošene svugdje po svijetu, a jedna od njih se nalazi kod Svetog Oca u Vatikanu.

Voditeljica radionice Šima Ivanković rekla je kako zlatovez radi više od dvadeset godina, a da je tu tehniku naučila od časnih sestara.

– Tehnika zlatovez nije obično vezenje kao što su naše bake radile, već pružanje i isprepletanje niti zlatnim koncem. Rade se slike na hamer papiru i pliš tapeti, a može se raditi i na odjevnom predmetu – pojasnila je voditeljica.

Dosad je kroz radionicu prošlo oko 200 polaznika od pet do osamdeset godina, rekla je Ivanković, te istaknula kako je ponosna što svoje znanje može podijeliti s drugima.

Vesti zlatovez na jednoj radionici naučila je i Kristina Pehar koja danas sa Šimom organizira tečajeve.

– Zlatovezom se aktivnom bavim punih petnaest godina. Na jednoj od radionica sam naučila vesti zlatovez, a sada zajedno s Šimom organiziram tečajeve – kazala je Pehar i dodala kako se, uz tehniku zlatoveza, na radionicama mogu naučiti i sve druge tehnike.

Na koncu svake radionice, u prostorijama crkve svete Barbare, organizira se izložba radova polaznika koja je humanitarnog karaktera. Prošle godine prikupljeni novac doniran je za liječenje Zare Sivčević.

Kreativna radionica zlatoveza jedanput godišnje organizira se i u Domu svetog Ante u Cimu i Domu svetog Franje u Ilićima.

FOTO: FENA/Mario Obrdalj
Tekst: FENA/Nada Landeka