Od 13:00 sati krenula je tužna povorka prema crkvi svete Kate u Grudama. Ožalošćeni žitelji iz Gruda, Dragićine, Ružića, Gorice, Rakitna, iz župa u Širokom Brijegu, Mostaru, Tomislavgradu… žitelji župa iz Bosne, zatim iz Hrvatske…

Svi su se željeli oprostiti od svog fra Bernarda Marića, legendarnog hercegovačkog franjevca, znamenitog svećenika, koji je sačuvao vjeru na ovim prostorima i u najtežim komunistički vremenima kao i u tzv. mirnodopskom vremenu.

Svetu misu predvodio je fra Stanko Pavlović uz koncelebraciju 15 svećenika, a s obzirom na epidemiološke mjere, mnogi svećenici su bili u crkvi i ispred crkve kako bi se dostojanstveno oprostili od svog fra Bernarda.

Više tisuća ljudi došlo je pomoliti se kod lijesa izloženog u crkvi Svete Kate u Grudama, jedni su odlazili, drugi ostajali u crkvi, treći na novouređenom platou i drugdje oko crkve za koju zemljište narod dade franjevcima 1857. godine.

Razmjenjivali su se govori, propovijedao je fra Stanko Pavlović, oproštajni govor održao fra Luka Marić, posebno emotivan bio je i predsjednik HKD-a Napredak Mostar prof. dr. fra Andrija Nikić. Ispred Župnog odbora govor je održao Ivan Šimić, a ispred župljana Željko Andrijanić.

Sve to možete poslušati u dvosatnoj snimci Hercegovačkog portala koju smo prenijeli, a koju je već odgledalo više od 50 tisuća ljudi, stoga se s pravom može reći da u povijesti Hercegovine ispraćaj jednog svećenika nije gledalo toliko ljudi.

Donosimo s snimku sprovoda i svete mise.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1487991128061031&id=707090299410355

Foto: Ante Boras
Tekst: Grude.com