Začini su ključni za ukusne recepte i često su faktor koji jelu daje okus, ali i prema kojem možemo prepoznati podrijetlo onoga što nam je na tanjuru. Isti proteini, žitarice i povrće jednostavno pripremljeni s različitim začinima rezultirat će potpuno različitim iskustvima s hranom.

Osim što su aromatične bombe, začini imaju nevjerojatne zdravstvene prednosti.
Portal Real Simple razgovarao je sa stručnjacima o svim prednostima različitih začina.

Cimet
Brojne su studije koje pokazuju učinke cimeta u snižavanju glukoze u krvi, uključujući i istraživanje koje je pokazalo da samo 500 miligrama cimeta dnevno može smanjiti razinu glukoze u krvi kod ljudi s predijabetesom. Bioaktivni spojevi cimeta zajedno djeluju antioksidativno, antimikrobno, protiv raka i protugljivično.

Kurkuma
Neke studije pokazuju da kurkuma može inhibirati rast tumorskih stanica, kao i smanjiti upalne markere u tijelu. Kurkuma se također istražuje zbog dobrobiti zdravlja crijeva i mozga, a može pomoći i u smanjenju ukupnog kolesterola i triglicerida. Uz to, postoje neki dokazi da kurkumin može igrati ulogu u upravljanju simptomima depresije.

Đumbir
Đumbir sadrži aktivni spoj nazvan gingerol koji sadrži fitonutrijente koji djeluju kao antioksidans uz antivirusna, antifungalna i antibakterijska svojstva. Može pomoći u ublažavanju mučnine i povraćanja, posebno povezanih s tim simptomima tijekom trudnoće i kemoterapije, prenosi Večernji list. Konzumacija đumbira također može pomoći u ublažavanju bolova povezanih s reumom.

Paprika
Paprika sadrži aktivni spoj kapsaicin, prepoznat po nizu zdravstvenih blagodati zbog svojih antioksidativnih i protuupalnih svojstava. Što je paprika ljuća, to će sadržavati više kapsaicina. Paprika također sadrži iznenađujuće koncentriranu količinu vitamina i minerala, uključujući željezo, vitamin A, vitamin E i vitamin B6, kao i razne fitokemikalije.

(www.jabuka.tv)